Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

06. 12. 2023. 12:06 >> 12:06

ŠARANOVIĆ - MARSELA

Crna Gora i Italija zajedno u suzbijanju kriminala i ilegalnih migracija

Odlučna borba protiv svih vidova kriminaliteta i suzbijanje ilegalnih migracija kroz jačanje policijske saradnje biće prioritet Crne Gore i Republike Italije u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i ambasadorke te zemlje Andreine Marsele.

Šaranović je, kako navode u saopštenju, ocijenio da je Crna Gora posvećena jačanju vladavine prava i u tom kontekstu postizanja konkretnih i mjerljivih rezultata, sa akcentom na organizovani i teški kriminal, kako bi se dodatno ubrzale evropske integracije države.

"Naše zemlje dijele viziju daljeg napretka i razvoja na nacionalnom i evropskom planu, a samim tim i određene izazove iz domena bezbijednosti, što otvara prostor za dodatno unaprjeđenje saradnje naših bezbjednosnih službi. Policijska saradnja je na visokom nivou a to je posebno važno zbog izazova na moru, u oblasti ilegalnih migracija i šverca cigareta. Izuzetno cijenimo saradnju sa Guardia di Finanza ali i sve druge vidove stručne podrške i pomoći koje nam Italija u kontinuitetu pruža", kazao je ministar Šaranović.

On je rekao da je jačanje saradnje dvije zemlje važno i zbog opšte bezbjednosti na Mediteranu i istakao da je Crna Gora najkredibilniji partner EU na Balkanu.

"Crna Gora već u određenim segmentima bezbjednosti djeluje kao da je dio Evropske unije. To je praktično vidljivo na snažnom primjeru prisustva Fronteksa na našim granicama, i raduje me da će granice Crne Gore biti i granice EU. Nama najviši evropski standardi nisu potrebni samo radi učlanjenja već i da bismo bili pozitivan primjer u odnosu na neka prethodna loša iskustva. Intenziviranje evropskih integracija može se desiti samo ako budemo posvećeno radili, za šta nam je potrebna iskrena i konkretna podrška naših partnera, a pozitivan primjer je partnerstvo sa Italijom", saopštio je Šaranović.

Ambasadorka Marsela istakla je da je Italija spremna da pruži svaki vid podrške Crnoj Gori na njenom evropskom putu, posebno u domenu bezbijednosti.

"Italija je važan partner Crnoj Gori kada je u pitanju saradnja između policija dvije države. Nedavno je započeo evropski projekat u kojem Italija ima vodeću ulogu i koji za cilj ima borbu protiv krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija, što je jako važna tema za nas i vas, i spremni smo da sarađujemo u svim oblastima od obostranog interesa", saopštila je Marsela.

Ministar Šaranović prenio je ambasadorki Italije da će Ministarstvo unutrašnjih poslova u narednom periodu biti posvećeno organizacionim, kadrovskim i profesionalnim reformama i jačanju ugleda policije u društvu, kako bi ona na još efikasniji i bolji način odgovorila brojnim bezbjednosnim izazovima.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније