Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

10. 12. 2023. 12:14 >> 12:25

POLITIČARI I FUNKCIONERI

Čestitke povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Međunarodni je dana ljudskih prava, a čestitke tim povodom uputili su, državnici, ministry, poslanici…

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je naveo da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima utvrdila da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

"Ustav Crne Gore, kao najviši pravni akt jasno propisuje zaštitu i nepovredivost ljudskih prava, ali na svima nama je da ih štitimo i poštujemo, što je kroz našu istoriju u 'Primjerima čojstva i junaštva' opisao naš veliki vojvoda i književnik Marko Miljanov. Kao zemlji koja ima ambiciju da postane prva naredna članica Evropske unije, prioritet nam moraju biti jačanje pravne države i vladavina prava. Uloga Skupštine Crne Gore u ovom poslu je velika, ali ne sumnjam da ćemo svi zajedno dati svoj maksimum i učiniti da naša zemlja postane inkluzivno društvo jednakih prava za sve", saopštio je Mandić.

Čestitke povodom Međunarodnog dana ljudskih prava uputili su i potpredsjednici Skupštine Boris Pejović i Zdenka Popović.

“Crna Gora ostaje posvećena promovisanju jednakosti, pravde i poštovanja ljudskog dostojanstva. Kroz saradnju sa međunarodnim partnerima, nastavljamo jačati institucije i pravni okvir kako bismo osigurali da sva građanska prava budu zaštićena”, istakao je Pejović.

Ljudska prava su temeljni stub naše civilizacije, a njihovo očuvanje je od suštinskog značaja za prosperitet i budućnost svakog društva, kazala je Zdenka Popović, potpredsjednica Skupštine Crne Gore.

“Poštovane građanke, poštovani građani, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava želim istaknuti našu duboku posvećenost izgradnji društva koje njeguje pravdu, jednakost i poštovanje prava svakog pojedinca. Neka ovaj dan bude podsjetnik na našu obavezu očuvanja univerzalnih prava i sloboda te na našu odgovornost da se kontinuirano borimo za pravednost i ravnopravnost. Istrajmo zajedno u stvaranju svijeta gdje svaki pojedinac može živjeti dostojanstveno i slobodno, bez obzira na naše različitosti”, navodi Popović.

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da društveno-politički izazovi sa kojima se suočavamo, podsjećaju na potrebu "da budemo kontinuirano posvećeni poštovanju ovih vrijednosti i da ih baštinimo onakve kakve one jesu - univerzalne i nezavisne od bilo kog konteksta ili društvenih okolnosti, kao neotuđivo pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, slobodu izražavanja, obrazovanje i učestvovanje u društvu".

Generalni sekretar i predsjednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je Međunarodni dan ljudskih prava simbol neprekidne posvećenosti unaprjeđenju i poštovanju ljudskih prava, "koje su temeljni stub naše državne politike i suština našeg zajedničkog identiteta".

"Neka nas današnji dan podsjeti na važnost prava i dostojanstva svakog pojedinca, te na obavezu koju imamo prema sebi i budućim generacijama da izgradimo društvo u kojem svako ljudsko biće uživa jednakost, slobodu i pravdu. Naša zajednička misija je da ove vrijednosti njegujemo, štitimo i promovišemo, stvarajući okruženje u kojem svaki glas ima težinu i značaj. Neka naša nastojanja u zaštiti i promociji ljudskih prava budu neprekidna, a naš napredak zajednički cilj. Na putu ka ovom cilju, zajednički hodamo rame uz rame, obavezani na stvaranje pravičnije i pravednije budućnosti za sve", kazao je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније