Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

21. 12. 2023. 13:26 >> 13:26
1
Čitaj mi:

SPAJIĆ - REJNDERS

Imenovanja u pravosuđu odličan signal iz Crne Gore

Predsjednik Vlade Milojko Spajić u okviru radne posjete Briselu sastao se i sa komesarom za pravdu Didierom Rejndersom sa kojim je razgovarao o rezultatima Vlade u prvim mjesecima mandata, sa konkretnim osvrtom na napredak u poglavljima 23 i 24.

"Napredak u oblasti vladavine prava predstavlja okosnicu daljeg procesa. Vjerujemo da smo na tom planu u saradnji sa Parlamentom napravili značajne pomake, a očekujemo i još dobrih vijesti", kazao je premijer.

Komesar Rejnders je pozdravio rezultate koji su ostvareni u prvim sedmicama mandata 44. Vlade i kazao da se dobar politički dijalog odražava na reformske procese što je najbolji pristup kako za društveni napredak tako i za rezultate u pogledu vladavine prava. U tom kontekstu on je istakao da su imenovanja u pravosuđu odličan signal iz Crne Gore i odraz uspješne saradnje Vlade i Parlamenta.

Kako navode u saopštenju, Spajić je upoznao komesara sa planovima na snaženju zakonske regulative i istakao da su u pripremi brojna rješenja koja će ojačati nezavisnost pravosuđa i doprinijeti efikasnosti u pogledu postupanja u predmetima i brzini donošenja odluka.

"Naš cilj je da ojačamo pravnu sigurnost, jer je to najbolji oslonac pravnom društvu i stabilnom poslovnom ambijentu. U tom smislu odlučni smo da unaprijedimo i saradnju sa Venecijanskom komisijom kako bi se ključne reforme u pravosuđu desile na željeni način i u očekivanom roku", kazao je Spajić.

Tokom sastanka je bilo riječi o etičkoj i disciplinskoj odgovornosti sudija i državnih tužilaca, kao i o modelima za alternativno rješavanje sporova što bi, kako je ocijenjeno, bila dobra poruka potencijalnim investitorima. Sagovornici su iskazali opredijeljenje da i na tom planu intenziviraju saradnju Vlade Crne Gore i Evropske komisije kako bi se zajedničkim naporima došlo do rješenja koja su na liniji najboljih evropskih praksi.

To je najbolja priprema za buduće članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, saglasni su sagovornici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније