Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 01. 2024. 07:26 >> 17:40
1

PRIPREMA ZA POROĐAJ

Iz Škole za trudnice bez straha u porodilište

Porođaj je jedinstven trenutak u životu žene i sve trudnice imaju isti cilj - da budu spremne i da bez straha uđu u porođajnu salu. Dragocjeno iskustvo na putu ka tom cilju dobijaju u Školi za trudnice koja, u sklopu Savjetovališta za reproduktivno zdravlje, u Podgorici radi od 2009. godine. Medicinska sestra Dajana Zlatičanin, koja od početka rada Škole prati buduće majke, za Portal RTCG kaže da je prioritet da trudnice dobiju odgovore na sve nepoznanice.

Zlatičanin kaže da se program odvija kroz teoretski dio i radionice. Trudnice već od prvog mjeseca mogu da dolaze na besplatne radionice i predavanja. Od sedmog mjeseca, uz obaveznu saglasnost ginekologa, mogu da se priključe vježbama. 

Do sedmog mjeseca, radionice su jednom sedmično, po sat vremena, u devetom mjesecu trudnoće dvaput nedjeljno. Zavisno od interesovanja, u grupama bude 15 do 20 trudnica. 

Zlatičanin ističe da je na radionicama poželjno i prisustvo partnera, kako bi se zajedno pripremili za dolazak novog člana porodice.

Obuhvaćene su, dodaje ona, sve one teme koje interesuju buduće majke.

"Dobijaju informacije o ishrani tokom trudnoće, primjenljivosti starih navika, kontrakcijama, pravom trenutku za odlazak u porodilište, zatim samom porođaju, eventualno epiduralnoj anesteziji... Ukazujemo i na važnost prisustva partnera, kao podrške trudnici tokom cijelog perioda", kaže medicinska sestra u razgovoru za Portal RTCG. 

Osim ginekologa, na radionice dolaze i saradnici podgoričkog Doma zadravlja, a od posebnog značaja je i razmjena iskustva sa  ženama koje su već prošle program.

"Razmjena iskustava je još jedan način edukacije ili učenja. Trudnice zanima da čuju iskustva sa porođaja, da saznaju o porođajnim dobima, dojenju... Period poslije poroda je, takođe, i te kako bitan", ističe Zlatičanin.

Uz lagane praktične vježbe trudnice savladavaju tehnike disanja, koje primjenjuju tokom porođajnih faza i porođaja. Uče se tri tipa disanja, da bi se u periodu kontrakcija trudnica uspješno suočila sa bolom. 

"Bitno je da istaknemo da je radionica interaktivna, trudnice uvijek imaju priliku da postave pitanje, međusobno razmijene neka iskustva. Potom, da se što više oslobode straha, kako bi na porođaju sve funkcionisalo kako treba", navodi sagovornica Portala Javnog servisa. 

Vježbe su, dodaje ona, prilagođene mogućnostima trudnica.  

"Ipak, trudnice vježbaju koliko im prija, a sve što prija njima, prija i bebi. Vježba se ponavlja onoliko puta koliko je trudnica zainteresovana."

U Školi trudnice dobijaju i smjernice, kako bi u porodilište nosile samo ono što im je potrebno. 

"Učimo da pripremimo dokumenta i torbu za porodište, informišemo trudnice kome da se jave kad porođaj krene, šta ih čeka u pripremnoj sobi... Često dobijemo informaciju da trudnice koje prođu u program psiho-fizičke pripreme budu prepoznate na samom prijemu. One su slobodnije, pripremljene na procedure koje ih čekaju..."

Osim tehnika disanja, trudnice ovladavaju i tehnikom relaksacije. 

"Vježbamo uz tihu i opuštajuću muziku, kako bi trudnica bila u mogućnosti da vlada muskulaturom. Žena na taj način ekonomiše snagom, kako bi sa što snažnija ušla u fazu napona. Zatim, učimo o pravilnom i adekvatnom naponu, jer se nepravilnim napinjanjem može dovesti do ugrožavanja zdravlja ploda, da produži samo trajanje rađanja i, eventualno, da jedan prirodan porođaj završi carskim rezom", kaže medicinska sestra.

Očevi sve češće na radionicama

Zlatičanin za Portal RTCG ističe da su partneri trudnica sve češći na radionicama.

"Mijenja se svijest, ljudi jednostavno postaju svjesni da je to još jedan olakšavajući faktor u toku samog porođaja. Koliko majka iščekuje da vidi bebu, toliko i otac, sa istom ljubavlju. Česta su iskustva kad partneri, poslije porođaja, zajedno dođu i kažu da nema novca ili vrijednosti koju bi dali za to iskustvo", navodi ona. 

Pri prijemu u Školu, trudnica dobija informacije da u toku trudnoće, na poziv, ima pravo na jednu posjetu patronažne sestre u svom stanu, a poslije porođaja, po izlasku iz porodilišta, još tri puta. Takođe, ima mogućnost da, uz izvještaj ginekologa, koristi besplatne usluge stomatoških ordinacija, koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom zdravstva, kao i poslije porođaja, do napunjene prve godine djeteta.

Zlatičanin ističe da se na sajtu podgoričkog Doma zdravlja nalazi video materijal o dojenju, urađen u saradnji sa UNICEF-om. 

Savjetovalište se nalazi u Domu zdravlja "Nova Varoš", u Ulici 4. proleterske brigade.

Sve informacije o Školi mogu se dobiti putem Call centra Doma zdravlja (19816) ili direktno na broj Savjetovališta 067009522.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније