Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Stijepović, TVCG

31. 12. 2023. 07:54 >> 07:54

PROTEST U ULCINJU

Ribari traže luku, Ministarstvo obećava pomoć

Nakon protesta ribara u Ulcinju, krajem sedmice, iz Vlade kažu da je u planu gradnja luke, kao i da će se sastati s ribarima. Problem je nedostatak mjesta za prvi iskrcaj, a ribari zamjeraju i što ih nema u lokalnom agrobudžetu.

Profesionalni i privredni ribari iz Ulcinja, kojih ima 60-ak, okupili su se kako bi izrazili protest zbog loših uslova u ovoj oblasti.

Ivo Knežević, predsjednik Udruženja privrednih i profesionalnih ribara Ulcinja, kaže da imaju i konkretne zahtjeve.

"Oko 30 profesionalnih ribara već dva mjeseca ne mogu da izađu na more. A oni moraju sve režije da plate i izdržavaju svoje porodice", navodi Knežević.

Privredni i profesionalni ribari podržali su i građanski aktivisti i sportski ribolovci.

"Jedna od osnovnih stvari je da ribari mogu da ostave svoje plovilo i da iskrcaju svoj ulov, a to je nama onemogućeno", kazao je Muzafer Čauši sportski ribolovac.

Dželal Hodžić građanski aktivista ocjenjuje da se odavde sve uzima, a za te pare što se uzima iz Ulcinja uništava se prostor Ulcinja.

Na zahtjeve ribara odgovorio je i ministar poljoprivrede vodoprivrede i ribarstva Vladimir Joković.

"Zainteresovani smo da im pomognemo. Otići ćemo u Ulcinj, sjesti sa njima, razgovarati, da vidimo šta može i lokalna samouprava i šta može da uradi Ministarstvo po ovom pitanju", ističe ministar.

Joković kaže da je država u sektor ribarstva uložila mnogo. 2022. godine subvencije za brodove iznosile su 80%, 2023. 70%. Postoji niz drugih poticajnih mjera. No za ribare, kako kažu, ipak najvažnija je luka.

"Ne treba meni država da kupi motor, mreže ili barku. To ću ja sam zaraditi. Meni država treba da obnovi ribarsku luku i mjesto prvog iskrcaja. A poglavlje ribarstva bez toga se neće nikada moći zatvoriti sa ovakvim uslovima", kaže Knežević.

Ministar se slaže sa ribarima i kaže da smo daleko odmakli kad je u pitanju izrada te luke u Ulcinju.

A predugo se, kaže Knežević, govori o luci, a nje nema ni na vidiku. Iz Ministarstva odgovaraju da imaju novac za izgradnju luke. Ostaje da vidimo da li će luka u Ulcinju biti dio projektne dokumentacije kao i do sada, ili će napokon početi njena gradnja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније