Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

07. 01. 2024. 08:43 >> 08:43
4
Čitaj mi:

PROJEKCIJE

Cijene nekretnina teško da će biti niže

Kupovina stana za većinu građana i ove godine biće gotovo nemoguća misija. I dok bankari od sredine godine najavljuju blagi pad kamatnih stopa na stambene kredite, građevinari i agenti za nekretnine vjeruju da se cijene stanova neće značajnije mijenjati.

Ukoliko ste u novogodišnjoj noći poželjeli da 2024. riješite stambeno pitanje jer to dosada niste uspjeli zbog visokih cijena, teško da će vam se želja ostvariti bez debelog novčanika. Potvrđuju to projekcije agenata za nekretnine, ali i građevinara.

"Prije sam vjerovanja doći do jednog blažeg hlađenja na tržištu, usporavanja rasta cijena i manjetražnje, da će doći do pada cijena u nekom značajnijem obimu vjerujete da mislim da do toga neće doći", kaže Mile Gujić iz Odbora udruženja građevinara.

"Računam da smo sadadošli sad na neki nivo na kojem će se ove cijene makar u nekom srednjem rokuzadržati i ako dođe do nekih pomjeranja odnosno do nekog pada da će to biti neki blagi pad cijena. Razlog je i dalje velika potražnja", ističe Stefan Mišković iz agencije za nekretnine. 

Od izbijanja rata u Ukrajini u našu državu došlo je 100 hiljada stranaca koji su znatno imućniji od prosječnog crnogorskog građanina, pa za cijenu kvadrata i ne pitaju, naročito na primorju i u Podgorici. Tako je prosječna cijenakvadrata u Glavnom gradu porasla za gotovo 500 eura, pa za stan od 50 kvadrata sadatreba izdvojiti skoro 25 hiljada eura više nego prije 2019.

"Tad je prosječna cijena na nivou Crne Gore bila 1.160 eura i u odnosu na današnji dan bila je manja za 42 posto, a kada je Podgorica u pitanju bila je na nivou 1180 i u odnosu na današnji dan odnosno treći kvartal 2023. kada imamao posljednje zvanične podatke Monstata bila je manja za 44 posto, kaže Mišković za TVCG.

Osim tražnje, na rast cijena nekretnina uticali su inflacija, ali i poremećaji na tržištu građevinskog materijala, naročito tokom pandemije koronavirusa, a kasnije i rata u Ukrajini. No, sada se dešava suprotan trend.

"Posljednjih par mjeseci jedošlo do stabilizacije na tržištu gradjevinskih materijala i proizvoda a nekesu cijene i pale ali to nije bilo dovoljno da se cijene nekretnina vrate odnosnoda padnu. Ovdje je mala ponuda u Crnoj Gori se u prosjeku završi najviše do 3 hiljade stanova i sa tim brojem izgrađenih stanova i ne može se zadovoljiti tržište koje sada iskazuje jednu veliku potrebu i jednu veliku tražnju", dodaje Gujić. 

Paralelno s poskupljenjen stanova porasle su i kamatne stope na stambene kredite. Zaduživanjeza kupovinu stana od 2019. do danas veće je skoro 2 odsto. U godini pred nama, kako predviđaju bankari, građani mogu računati na malo povoljnije uslovekreditiranja.

"U prva dva kvartala neočekujem neki značajniji pad kamatnih stopa prije svega euribora a već odjunske konferencije možemo očekivati odredjeni pad", kaže za TVCG Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka.

No, sve to neće znači mnogo podstanarima jer su kirije skoro udvostručene dok su napojedinim lokacijama u Glavnom gradu i primorju veće i 100 odsto. Zato će ostvarenje novogodišnje želje većine građana o rješavanju stambenog pitanja morati da sačeka neka bolja vremena.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније