Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

07. 01. 2024. 09:30 >> 13:31
1
Čitaj mi:

DR MARKOVIĆ

Kovid pristutan unazad četiri godine, brojni oboljeli se ne testiraju

Kovid se nije vratio na velika vrata, već je ta infekcija pristutna unazad četiri godine, istakla je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Darinka Marković. Kako je saopštila u Jutarnjem programu TVCG, evidentno da je virus prve dvije godine imao teže posljedice, dok se sada većina oboljelih dobro nosi sa infekcijom. Napominje da je aktuelan period godine kada patogeni koji izazivaju respiratorne infekcije uzimaju maha.

"Nije problem samo kovid... Ono o čemu treba mi da mislimo je to kako da se ponašamo da ne bismo došli u situaciju da budemo inficirani bilo kojim od respiratornih virusa. Dakle, ovo je dio godine kada je za očekivati da je respiratornih patogena, odnosno uzročnika respiratornih infekcija više i upravo treba da se ponašamo u skladu s tim da se što manje inficiramo, odnosno da što manje oboljevamo", kazala je doktorka Marković.

Što se kovida tiče, ocjenjuje da je mnogo više oboljelih, koji se ne testiraju, odnosno u statistici IJZ neće biti vidljivi.

"Sve ovo vrijeme potenciramo da je najefikasnija mjera zaštite vakcinacija, te da se svi koji su u rizičnim grupama, dakle, osobe starije od 65 godina, hronično oboljeli pacijenti, zatim osobe koje imaju bilo koji vid imunokompromitovanog stanja,na vrijeme vakcinišu", dodaje epidemiološkinja.

U slučaju blagih simtoma, te obaveze da se nastavi sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, nošenje adekvatne zaštitne maske  maske i te kako će imati efekta u prevenciji infekcije.

"Vodite računa i o tome da ne provodite previše vremena u zatvorenim prostorima u kojima ima gužva, u kojima ima mnogo ljudi. Ukoliko nije neophodno, nemojte boraviti na mjestima gdje je koncentracija ljudi ogromna", savjetuje dr Marković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније