Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Press portal ]

08. 01. 2024. 13:45 >> 13:46
Čitaj mi:

POSTUPCI U TOKU

Uprava policije krije krivične prijave protiv kompanija “Zetagradnja” i “Fidija”

Uprava policije je početkom oktobra prošle godine podnijela krivične prijave zbog utaje poreza protiv nekoliko pravnih lica, među kojima su kompanije “Zetagradnja” – biznismena Blagote Baće Radovića i “Fidija”, koju je osnovao biznismen Joko Blagojević.

Iako je predmet procesuiran ka Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici, javnost o toj policijskoj akciji do danas nije upoznata.

Portal PRESS je 1. novembra 2023. godine Upravi policije uputio mejl u kojem je navedeno da je 8.10.2023. godine ODT u Podgorici podnijeta krivična prijava protiv kompanije “Fidija” kao i još nekoliko pravnih i odgovornih lica, zbog utaje poreza i doprinosa.

Upućena su tada pitanja i zašto Uprava policije nije obavijestila javnost da je podnijeta pomenuta krivična prijava i da li su firme “Fidija” i “Zetagradnja”, koje su obuhvaćene krivičnom prijavom, vratile u budžet iznos od oko 100.000 eura, za koji se sumnja da je država oštećena navodnom utajom poreza i doprinosa?

Iako je novinar u nekoliko navrata insistirao da mu se proslijede odgovori, Uprava policije do danas to nije učinila, uprkos najavama da će odgovori biti dostavljeni.

Kada su pitanja upućena, vršilac dužnosti direktora Uprave policije bio je Nikola Terzić.

Terzić je obavljao tu dužnost i u vrijeme nikada publikovane policijske akcije, koja je rezultirala povraćajem značajnih novčanih sradstava u državni budžet.

Zašto je policija krila da su procesuirali komanije “Fidija” i “Zetagradnja” i odgovorna lica u tim pravnim društvima za sada nije poznato.

Međutim, može se pretpostaviti da je to učinjeno kako bi se zaštitile pomenute firme, odnosno njihovi vlasnici i odgovorna lica.

ODT: Vještačenja su u toku

Portal PRESS kontaktirao je povodom ovog predmeta Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

“U vezi Vašeg pitanja od dana 17. novembra 2023. godine, obavjestavam Vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici ovim povodom formiran predmet protiv više privrednih društava. Vještačenje u navedenom predmetu je u toku”, odgovorio je Duško Milanović, rukovodilac ODT Podgorica.

Kad je u pitanju firma “Fidija”, njen osnivač Joko Blagojević – 2019. godine hapšen je u operaciji “Klap” zbog sumnje za utaju poreza, a zatim je sa tužilaštvom dogovorio sporazum o priznanju krivice.

Nedugo nakon toga promijenjen je vlasnik te firme, kako bi nesmetano mogla da se javlja na javne tendere.

Sada je njen vlasnik i direktor Ivan Blagojević, koji je prema podacima portala PRESS procesuiran 8. oktobra 2023. godine.

Taj postupak je u toku pred tužilaštvom.

Kompanija “Fidija” je tokom oktobra prošle godine kao podugovarač dobila posao sa Opštinom Pljevlja.

Radi se o javnom tenderu procijenjene vrijednosti oko 91.000 eura.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude

I firma “Zetagradnja” ranijih godina se povezivala sa postupcima u tužilaštvu.

Podgorički Viši sud u januaru 2019. godine oslobodio je optužbe stečajnog upravnika Duvanskog kombinata Veselina Raičevića, preduzeće “Zetagradnju” i nekadašnjeg direktora te kompanije Miloša Stojanovića, koji su se optužnicom teretili za višemilionsku malverzaciju prilikom kupoprodaje nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније