Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ljiljana Bojović [ Radio Crne Gore ]

21. 01. 2024. 11:01 >> 11:53
2

NIŠAVIĆ

Sve spremno za početak drugog polugodišta, đake čekaju tople učionice

Sve je spremno za početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, saopšteno je Radiju Crne Gore iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Učenike će dočekati tople učionice, a završene su, kažu, započete opravke u pojedinim školama. Narednog mjeseca očekuju isporuku kombija i autobusa, čime će se riješiti pitanje prevoza đaka uglavnom na sjeveru zemlje. Više od 40 polaznika prošlo je obuku u Policijskoj akademiji za asistente u nastavi za sprečavanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama.

Posljednji je dan zimskog raspusta. Školsko zvono ponovo će se sjutra oglasiti u osnovnim i srednjim školama i označiti početak drugog polugodišta.

“Sve je spremno za nastavak školske godine. Po svim pokazateljima koje imamo, neće biti zastoja u isporukama energenata za grijanje prema vaspitno-obrazovnim ustanovama. Dakle, učenici će nastavu pohađati u zagrijanim učionicama i školskim objektima. U školama koje su ranije predvidjele određene rekonstrukcije, posao je završen, tako da roditelji i đaci, ne treba da brinu”, kazala je Radiju Crne Gore Milica Nišavić iz Biroa za odnose sa javnošću.

U Ministarstvu prosvjete svjesni su da je obrazovna infrastruktura u lošem stanju, ali, kako navode, stalno se radi na unapređenju uslova rada.

“U narednom periodu planiran je intenzivan rad na velikim infrastrukturnim projektima od kojih posebno izdvajamo početak gradnje vrtića u Nikšiću, nove osnovna škola u Tivtu, osnovne škole i vrtića u City kvartu, novog objekta pored škole Oktoih, vrtića u Baru i Ulcinju i mnogih drugih objekata. Osim projekata čiji je početak radova izvjestan, stvoreni su preduslovi za otpočinjanje projektovanja za 15-ak objekata u gradovima na teritoriji cijele Crne Gore. Takođe, u toku ove godine ući ćemo u novi projekat sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, kako bi se rekonstruisao dio energetske efikasnosti 25 obrazovnih objekata”, navela je Nišavić.

Ističe da će problem prevoza đaka na sjeveru, biti riješen narednog mjeseca.

“U februaru očekujemo isporuku kombija i autobusa, uglavnom za sjever Crne Gore, čime će se riješiti pitanje prevoza, a planirana je i nova nabavka od oko 2 miliona eura”, kaže Nišavić.  

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da je krajem prošle godine započeta instalacija računarske opreme u školama u Crnoj Gori, što će nastaviti krajem januara i tokom  februara.

“Biće opremljeno 210 učionica i 2.020 kabineta u svim obrazovnim ustanovama. Planirano je i raspisivanje tendera za inventar, kako bi sve škole bile opremljene novim namještajem. Nadamo se da će to biti završeno u toku ljetnjeg raspusta”, saopštila je Nišavić.

Što se tiče projekta Asistenti u nastavi za sprečavanje vršnjačkog nasilja i vandalizna u školama, licencirani organizator obrazovanja odraslih za realizaciju navedenog programa je JU Policijska akademija.

“Do sada su realizovali obuku za tri grupe kandidata i istu je završilo više od 40 polaznika. Polaganje za kandidate organizovaće Policijska akademija naredne nedjelje. Ispitivači su prošli obuku u Ispitnom centru, na čiji predlog je MPNI izdalo licence ispitivačima za sticanje ove stručne kvalifikacije”, saopštila je Nišavić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније