Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Marko Terzić, TVCG ]

21. 01. 2024. 19:37 >> 19:45

ocjene advokata

Zbog potvrđivanja optužnica suđenja traju u nedogled

Da je puštanje optuženih iz Istražnog zatvora dokaz da je izmjena Zakonika o krivičnom postupku prijeka potreba Crne Gore, kategoričan je ministar pravde Andrej Milović. On je ranije najavio da njegov resor planira ukidanje instituta potvrđivanja optužnice, te izmjene ZKP-a koje će eliminisati oslobađanje optuženih nakon tri godine bez prvostepene presude. No, ova najava naišla je na negativne reakcije stručne javnosti.

Ukidanje pritvora okrivljenima kojima u roku od tri godine od podizanja optužnice nije izrečena prvostepena presuda, pravilo je koje bi moglo otići u prošlost. Da bi tamo trebalo da završi, ukazao je ministar pravde Andrej Milović.

Ministarstvo pravde planira izmjene ZKP-a, koje će eliminisati oslobađanje optuženih nakon tri godine bez prvostepene presude.

Izmjenama aktuelnog člana protive se Milovićeve dojučerašnje kolege.

"Ja mislim da je period od tri godine sasvim dovoljan ako je kvalitetna optužnica i dokazi koje ona sadrži i ako sud revnosno ažurno, efikasno sprovodi suđenja. Zbog toga sam protiv ukidanja ove odredbe", kaže advokat Branislav Lutovac.

Advokatica Andrijana Razić kaže da ukidanjem tog roka stvorila bi se potencijalna mogućnost da se pritvorenik drži neograničeno.

"Već imamo brojne predmete pred sudom u Strazburu protiv Crne Gore, gdje je utvrđeno kršenje prava na slobodu, sigurnost i napravično suđenje, a to se prije svega tiče na dužinu trajanja postupka, to je mnogo opasno kad su u pitanju krivični postupci", smatra Razić.

No to nije sve. Resorno ministarstvo planira i ukidanje instituta potvrđivanja optužnice. U vezi s tim pitanjem, naši sagovornici nijesu saglasni. Razićeva poručuje da bi to izazvalo još veći kolaps u sudstvu, Lutovac - da se aktuelnim rješenjem, odugovlači postupak, a profesor Pravnog fakulteta Miloš Vukčević podsjeća na model koji već postoji u nekim od država regiona.

"U tom dijelu bi eventualno rješenje moglo biti vraćanje onog prigovora protiv optužnice koje je bio gdje bi se obezbijedilo okrivljenom kao sredstvo odbrane da se ta optužnica kroz prigovor iskontroliše od strane vijeća", kaže Miloš Vukčević,
profesor Pravnog fakulteta.

"Ako pogledamo praksu skoro 97 odsto optužnica se potvrđuje i ja sam pristalica toga da se izbjegne taj insitut potvrđivanja optužnice, jer se pokazao kao jedan od glanvih elemanta prolongiranja sudskog postupka", ocjenjuje Lutovac.

"To nije dobro rješenje i to će samo da dovede do toga da i ovako opterećeno pravosuđe i suđenja koja traju neograničeno ukidanjem instituta potvrđivanja optužnice koja donekle pravi tu selekciju kada je potpuno neosnovano pokretanje postupka i podizanje optužnice mi bi smo dobili da to sve odmah ide u suđenje i već bi tu nastao totalni kolaps i ovako urušenog pravosudnog sistema", smatra Razić.

Nesumnjivo je da se najavljene izmjene ZKP-a moraju pažljivo razmotriti, čuti mišljenje eksperata i iskustva drugih.

"Svaka ovakva izmjena zakonika morala bi ići i na mišljenje Evropskoj komisiji, pa rekao bih čak i Venecijanskoj komisiji, jer to nije pitanje samo izmjene Zakonika nego i Ustava, jer Ustav definise pritvor i kaže da on treba da traje što kraće", kaže Vukčević.

Milović je naveo da planovi njegovog resora imaju za cilj sprečavanje zloupotrebe sistema, te osiguravanje efikasnijeg i pravednijeg suđenja. No, javnost je s planovima upoznata preko objave ministra na društvenoj mreži "iks", a na pitanja Javnog servisa, nijesu odgovorili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније