Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Dijana Drašković, TVCG ]

24. 01. 2024. 20:08 >> 20:08
1
Čitaj mi:

PANEL

Vlada da se fokusira na unapređenje rodne ravnopravnosti

Centar za ženska prava traži hitnu sjednicu Vlade na kojoj će u fokusu biti unaprjeđivanje rodne ravnopravnosti i borba protiv rodno zasnovanog i porodičnog nasilja. Traže i da zakoni ne budu mrtvo slovo na papiru, ali i da na vodećim političkim mjestima budu žene. Smjernice su rezultat Analize Izvještaja Evropske komisije, i proslijeđene su državnim institucijama. Iz Vlade i Skupštine obećavaju da neće biti deklarativni.

Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova ističe da imaju stalnu komunikaciju sa EK upravo na ovu temu koja podrazumijeva reforme.

"Trebalo bi i da u toku aprila bude agenda bude usvojena. Ono što jeste važno jeste da će podsticati osnaživanje žene na način da ne podrazumijeva implementaciju, nego i primjenu, dakle da se maknemo iz tog deklarativnog okrvira", kaže Gorčević.

Zdenka Popović, potpredsjednica Skupštine naglašava da je bila jedina žena koja je, uz deset muškaraca učestvovala u tim pregovorima oko formiranja vlade.

"Da vam odmah kažem da je to bilo dosta mučno. Kada sam preporučila da se formira ženska vlada za pola sata se našlo muško rješenje", ističe Popović.

"Rješavanje nasilja nad ženama, borba protiv govora mržnje, mizoginije, jačanje zastupljenosti žena u političkom i ekonomskom životu, ključni su elementi na putu ka rodnoj ravnopravnosti i društvu bez diskriminacije", poručio je Peter Felten ambasador Njemačke na današnjem panelu "Rodna ravnopravnost u fokusu".

   

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније