Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

01. 02. 2024. 11:12 >> 12:20
3

sindikat uprave i pravosuđa

Rakočević: Ako Vlada ne ispoštuje kolektivni ugovor, radikalizacija protesta

Veliki broj građana koji su se okupili ispred zgrade Vlade Crne Gore prikaz su nagomilanog nezadovoljstva zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu, poručio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore (SUPCG) Nenad Rakočević. Ukoliko Vlada ne reaguje na njihov protest zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora o povećanju zarada u toj oblasti, on je kazao da slijede radikalniji potezi i protesti sa kolegama iz prosvjete, zdravstva i policije.

“Ovaj protest nije politički obojen već je iznuđen bespravljem koje trpimo. Došli smo da pošaljemo poruku javnosti Crne Gore da mi nijesmo kvazi-sindikalna organizacija, da mi nemamo placeve na pjeni od mora u Čanju, da nećemo da gradimo hotele, da nemamo dug prema Crnoj Gori od tričavih 300 hiljada eura, ali zamislite, naša Vlada baš u takvima traži partnere”, kazala je Milena Đuričić ispred Sindikata upraveza igre na sreću.

Poručila je da su obećanja dijeljena po principu "sad", a da je kolektivni ugovor prekršen po principu "paf-paf".

Predsjednik Sindikata Nenad Rakočević kazao je da je skup prikaz nagomilanog nezadovoljstva.

“Kolektivni ugovor je zahtijevao najmanje 10 odsto povećanja. Obećano nam je povećanje od 25 odsto Evropom sad 2 od februara, mi tražimo dio od toga. Nadali smo se biće uvećanje plate po granskom, biće Evropa sad 2, međutim dobili smo još jedno obećanje, a onda po pet posto za 2024, 2025, 2026”, kazao je on. 

Istakao je da ni sa kim iz Vlade nijesu razgovarali te da ih vlast nije ispoštovala. 

"Biće prosperitetna 2024. godine, pa neka nam sada povećaju 10 odsto, a do kraja godine onih 15 odsto, samo neka poštuju zakone", kazao je Rakočević. 

Poručio je da Sindikat ima ogromnu podršku, ali da mnogi nijesu mogli biti na protestu zbog prirode posla. 

"Ne želimo da budemo otirač, predmet prepucavanja političkih struja. Mi smo ovdje zbog statusa koji nam je ugrožen", kazao je on. 

Pozvao je lidera DNP-a Milana Kneževića, da izađe iz koalicije ukoliko se ne povećaju plate svim radnicima Crne Gore.

"Ako ne budu reagovali na ovaj skup, moramo ići na radikalnije poteze. Kažite kolegama da se spreme na štrajk sa prosvetarima, zdravstvenim radnicima, policijom. Zajedno su nas prevarili", poručio je Rakočević. 

Dijana Milić ispred Sindikata pravosuđa citirala gransko kolektivni ugovor u kojem se navodi će se na osnovu makro-ekonomskih parametara i limita potrošnje, a koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu razmotriti dodatno uvećanje koeficijenata nsloženosti poslova, minimum od po 10 odsto za tekuću godinu i 2025.

“44. Vlada je trebalo samo da ispoštuje ono što je potpisano sa prethodnim ministrom”, kazala je ona.

Poručila je da cilj nije rušenje vlade. 

“To su samo zlurade instrukcije onih koji su to željeli”, kazala je ona.

 Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da radnici ne traže ništa što nijesu dogovorili. Ako ih je prethodna vlada prevarila, kaže Božović, nova cementira tu prevaru. 

"Stop prevari, prevara nije opcija o kojoj želimo da razmišljamo", rekao je on. 

Poručio je da novca ima, a da je inflacija nikad veća. 

"Imamo moralno pravo da tražimo više od ovoga. Inflacija nam je pojela zarade, čisti smo pred zakonom i ljudima", zaključio je on. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније