Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

01. 02. 2024. 16:26 >> 16:26
1
Čitaj mi:

u 2024. godini

Savjet odobrio učešće jedinica VCG na vježbama i obukama u inostranstvu

Savjet za odbranu i bezbjednost odobrio je učešće jedinica Vojske Crne Gore ranga voda ili višeg ranga na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom 2024. godine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore predlog Ministarstva odbrane proistekao je iz preuzetih obaveza Crne Gore kao članice NATO-a, procesa pristupanja Evropskoj Uniji, regionalnih inicijativa i planova bilateralnih saradnji sa ciljem daljeg razvoja vojnih sposobnosti i dostizanje potrebnog nivoa borbene spremnosti.

Savjet je razmotrio i Informaciju o budućem angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u misijama pod mandatom Ujedinjenih nacija.

"Članovi Savjeta jednoglasno su donijeli zaključak da Crna Gora, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, visoko pridaje važnost učešću u misijama i operacijama u inostranstvu kao aktivnom doprinosu međunarodnog mira i bezbjednosti. Shodno tome, Savjet je utvrdio Predlog odluke o učešću do tri pripadnika Vojske Crne Gore u Misiji Ujedinjenih nacija na Kipru (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus- UNFICYP), koja će biti dostavljena Skupštini Crne Gore radi stavljanja u proceduru", navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici članovi Savjeta informisani su i o stanju popune formacijskih mjesta u NATO i nacionalnim vojnim predstavništvima.

"Savjet je obavezao Ministarstvo odbrane da prioritetno razmotri dinamiku popune formacijskih mjesta oficira i oficirki i dostavi predloge na odlučivanje", navodi se u saopštenju.

Na sjednici Savjeta, kako je saopšteno, predsjednik Milatović je inicirao pitanje statusa vojnih penzionera i za sljedeću sjednicu Savjeta tražio da se dostavi informacija o dosadašnjim aktivnostima koje su preduzete.

"Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao kadrovska i druga pitanja iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Sjednica Savjeta kojoj je predsjedavao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović održana je danas u Vili Gorica u Podgorici.

U radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Andrija Mandić i predsjednik Vlade Milojko Spajić, a po pozivu ministar odbrane Dragan Krapović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević i savjetnik predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније