Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

12. 02. 2024. 12:26 >> 12:27
Čitaj mi:

UZOR I DPNCG

Predali inicijativu VDT-u i policiji u vezi sa napadima na novinare

Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) predali su danas inicijativu Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i Upravi policije (UP) u vezi sa preporukama Komisije za praćenje istraga napada na novinare koje su od te dvije institucije ostale neadresirane u dosadašnjem periodu, a tiču se napada na novinare, saopšteno je iz UZOR-a.

U saopštenju koje potpisuje projektna menadžerka te NVO Željka Ćetković ističe se da je jedno od važnih privremenih mjerila za poglavlje 23 za Crnu Goru u oblasti temeljnih prava i politika nulte tolerancije prema prijetnjama i napadima na novinare sa fokusom na krivične istrage u takvim slučajevima.

"Upravo je na osnovu privremenih mjerila za poglavlje 23 uspostavljena Komisija za praćenje istraga napada na novinare, što dodatno upućuje na važnost pravovremene i suštinske reakcije nadležnih organa sa ciljem unapređenja evropskog puta Crne Gore. Imajući u vidu izostanak adekvatne reakcije Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije, neophodno je uložiti dodatne napore ka učinkovitom adresiranju neispunjenih preporuka Komisije za praćenje istraga napada na novinare, s akcentom na starije slučajeve, kao i da se pruži brza i djelotvorna zaštita novinara u odnosu na sve forme nasilja", navodi se u saopštenju.

Iz UZOR-a su kazali da je u slučaju Vrhovnog državnog tužilaštva, neophodno da se u evidenciju podataka o napadima unesu svi nedostajući podaci kao što su datumi napada, podnošenja optužnih prijedloga/zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, konačnih izjašnjenja/obavještenja tužilaca itd.

Kažu i da je potrebno da VDT prikupi podatke o slučajevima napada na novinare i medije koji se ne nalaze u evidenciji i konačno, da se dostavi Komisiji sva dokumentacija o slučajevima napada na novinare koju je propustila da dostavi.

"Redovno preispitivanje bezbjednosti najugroženijih novinara i medija u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima zahtijeva se od Uprave policije. Zatim, Uprava policije treba da utvrdi eventualnu odgovornost tužilaca i policijskih službenika za nastupanje zastare u prekršajnom postupku u slučaju napada na Vladimira Otaševića i u krivičnom postupku u slučaju napada na Mladena Stojovića i Milovana Novovića.Navedene preporuke su važne za utvrđivanje činjenica u slučajevima napada na novinare u prethodnom periodu a postupanje po njima bi poslalo poruku novinarima i novinarkama, ali i svim građanima da Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije čine sve što je u njihovoj moći da doprinesu zaštiti novinara u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Poručili su da je dio upućenih inicijativa i poziv UZOR-a i DPNCG-a Vrhovnom državnom tužilaštvu i Upravi policije, kako navode, u cilju postizanja pune transparentnosti rada u postupanju u slučajevima napada na novinare i imovinu medija, i olakšavanja rada Komisije za praćenje istraga napada na novinare da unaprijede brzinu i responzivnost na preporuke i upite Komisije.

"Inicijative povodom preporuka Komisije za praćenje istraga napada na novinare dio su napora Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR), Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i Hanns Seidel fondacije koji sprovode projekat 'Efektivna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori' koji finansira Evropska unija posredstvo Delegacije EU u Podgorici. Cilj projekta je davanje podrške punoj i efektivnoj zaštiti novinara i drugih medijskih radnika i unaprijeđenje usklađivanja zakonodavnog okvira sa pravnom tekovinom EU", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније