Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ PR centar ]

14. 02. 2024. 15:20 >> 15:19
Čitaj mi:

NVO UPOZORILE

Nema adekvatnog odgovora nadležnih na govor mržnje prema LGBTIQ osobama

Crna Gora se vratila među države koje imaju institucionalnu homofobiju, jer su u porastu mržnja i govor mržnje prema LGBTIQ osobama, a izostaje adekvatan odgovor nadležnih institucija, poručeno je na konferenciji Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Programska direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Teodora Gilić, ukazala je na nalaze istraživanje koje je sprovela ta organizacija iz avgusta 2023. godine, koje je pokazalo da 60 odsto građana podržava konzervativne vrijednosti i izražava negativan stav prema LGBT populaciji.

"Negativan i nepodržavajući stav se sve više izražava govorom mržnje koji je prisutan kako na društvenim mrežama, tako i na online portalima. Kako je pokazao monitoring društvenih mreža koji je CeMI sproveo u okviru ovog projekta, omalovažavanje, vrijeđanje, čak i prijetnje pripadnicima LGBT zajednice se naročito intenzivira u periodu neposredno prije i tokom odražavanja Parade ponosa", navela je Gilić na konferenciji „Oblikovanje sigurnijeg okruženja za LGBTI osobe“.

Prema njenim riječima, ono što je problematično jeste što se ovakvi komentari ne uklanjaju, niti ih Zakon na to obavezuje, iako su najčešće ostavljeni na postovima Facebook i Instagram profila establiranih medija.

"Stoga je, fokus našeg projekta, između ostalog bio, i na obuci sudija, tužilaca i službenika Uprave policije o senzibilnom postupanju sa pripadnicima LGBTI zajednice, i primjeni člana 42a Krivičnog zakonika Crne Gore, jer u konačnom, Uprava policije, tužilaštvo i sudije su ključni akteri u zaštiti prava LGBTI osoba od govora mržnje i zločina iz mržnje", navela je Gilić.

Generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Mirjana Pajković, kazala je da se pripadnici LGBT populacije i dalje suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem u mnogim društvenim sferama.

Istakla je da je ključno obezbijediti obrazovne programe koji će pomoći u suzbijanju predrasuda i stereotipa, ali i podići svijest o jednakosti.

Predstavljajući studiju "Govor mržnje prema LGBTI osobama: izazovi i rješenja", koizvršni direktor Udruženja za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA), Danijel Kalezić kazao je da su u Crnoj Gori mržnja i govor mržnje odavno prešli „crvenu liniju“, a da nemamo adekvatan odgovor države u odnosu na to stanje.

"To je vjerovatno i posljedica toga što institucije ne primjećuju ili negiraju problem koji imamo. Nažalost, Crna Gora se vratila među one zemlje koje imaju institucionalnu homofobiju", istakao je Kalezić.

Pojasnio je da je studija bazirana na podacima prikupljenim monitoringom društvenih medija i internet portala, sprovođenjem desk istraživanja i intervjuima sa relevantnim stručnjacima i donosiocima odluka.

"Na osnovu ovog monitoringa, došli smo do ključnih izazova među kojima je visoka prevalenca govora mržnje. Društveni mediji i tradicionalni mediji, koristeći zakonske nedostatke i loš rad nadležnih institucija, često šire mržnju i dehumanizuju LGBTI osobe. Ovo stvara klimu straha i diskriminacije", naveo je Kalezić.

Ukazao je da je monitopring pokazao i da postoje platforme za širenje dezinformacija, pojašnjavajući da onlajn prostor i dio medija iz regiona emituje program u Crnoj Gori koji se koristi za širenje lažnih informacija i negativnih stereotipa o LGBTI osobama, dodatno pogoršavajući predrasude i netoleranciju.

Prema njegovim riječima, iako postoje kaznene odredbe za govor mržnje, one se loše primenjuju, ostavljajući žrtve bez pravde i u osjećaju nezaštićenosti.

"Nažalost, bilježimo da se LGBTI osobe često suočavaju sa diskriminacijom u institucijama, zbog čega je trenutno u toku više sudskih postupaka protiv Crne Gore, što dodatno stvara nepovjerenje i samim tim ometa prijavu govora mržnje. Takođe, ono što je izazov je i što mnogi građani nisu dovoljno upoznati sa pravima LGBTI osoba i štetnim efektima govora mržnje“, kazao je Kalezić.

Poručio je da institucije moraju proaktivno istraživati slučajeve govora mržnje i strogo primjenjivati kaznene odredbe, kao i da je potrebno uraditi detaljnu analizu zakonskog okvira i njegove primjene, te isti uskladiti na način da olakšava procesuiranje slučajeva govora mržnje i pruža adekvatne odvraćajuće kaznene odredbe koje će biti primjenjive u praksi.

Tokom panela "Kako do sigurnijeg okruženja za LGBTI osobe?“ zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Nerma Dobardžić, ukazala je da postoji nedostatak svijesti o pravima LGBTIQ populacije kod opšte populacije, a posebno kod mladih.

"Sve institucije sistema treba da se pozabave ovim pitanjem i da reaguju ažurno i pravovremeno odvraćajućim sankcijama. Važno je i raditi na tome kako prepoznati govor mržnje koji je usmjeren prema LGBTIQ populaciji. Smatram da je neophodno raditi na podizanju svijesti o pravima LGBTIQ prvenstveno kroz obrazovni sistem i to od najmanjeg uzrasta“, rekla je Dobardžić.

Smatra da je potrebno uraditi i na unapređenju zakonskog okvira, kao i da predmet ljudska prava ili građansko obrazovanje treba da obude obavezan.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra, Jovan Ulićević, smatra da je to kako tretiramo ranjive grupe u društvu lakmus test gdje smo sa demokratijom.

"Potreban nam je suštinski pristup ovim temama, a ne formalistički. Imamo ozbiljne oblike govora koji normalizuju neofašizaciju društva, koji u potpunosti relativizuju govor mržnje i uvredljiv govor koji na efikasan način brišu granicu između slobode govora i onoga što on jeste“, navela je Ulićević.

Kalezić je kazao da oni koji drže pozicije moći svojim kampanjama i metodama „skreću mlade u desno“.

"Nije Crna Gora izuzetak. Ovo je globalni trend i ne dešava nam se ništa što se ne dešava u regionu i svijetu", rekao je Kalezić.

Konferencija je održana u okviru projekta „Doprinos suzbijanju govora mržnje prema LGBTI osobama“ kojeg realizuje Centa

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније