Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

16. 02. 2024. 10:14 >> 10:37
2
Čitaj mi:

TUŽILI DRŽAVU

Bivši radnici "Pobjede" i dalje bez saglasnosti za otkup stanova

Bivši radnici dnevnog lista "Pobjeda", njih 21 još se pravnim sredstvima bore da dobiju saglasnost Vlade Crne Gore za otkup stanova u kojima žive već 23 godine, a juče je po njihovoj tužbi protiv države - Vlade, održano ročište u podgoričkom Osnovnom sudu.

Pravna zastupnica nekadašnjih radnika "Pobjede", advokatica Zorica Đukanović za Portal RTCG je kazala da bivši radnici najstarijeg dnevnog lista u Crnoj Gori od 2001. godine, žive u stanovima koji se nalaze na Starom aerodromu i da je sad nekome interes da ih iseli, te da ona to ne može da dozvoli. 

U sudnici se juče pozvala na zaključak Vlade iz septembra 2020. godine, kojim je data saglasnost za bivše zaposlene u Ministarstvu odbrane da zaključe ugovor o kupoprodaji pod povoljnim uslovima, što, smatra ona, treba biti dozvoljeno i njenim branjenicima.

“Ja se borim za ovo jer smatram da to nije pravedeno. Ti ljudi su se uselili, sređivali stanove, toliko godina tu živjeli, da bi ih neko sad iselio. Svima su se stanovi dodijelili sem bivšim radnicima Pobjede. Pisala sam nekadašnjem predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i obraćala sam se tadašnjem ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, a oni nijesu ni odgovorili na moje dopise. Moji branjenici imaju  zakonskih uslova da otkupe stanove u kojima već žive i to im se mora omogućiti”, kategorična je Đukanović.

Prema njenim riječima, stvar je jasna: potpisali su ugovor o zakupu stana dok je "Pobjeda" bila državno izdavačko preduzeće, a 2015. godine kada je otišla pod stečaj, stečajni upravnik Mladen Marković potpisao je novi aneks ugovora kojim je dao pravo da otkupe stanove. Međutim, to pravo nijesu ostvarili, jer im Vlada nije dala saglasnost za tako nešto.

Đukanović je od sutkinje Katarine Janković juče zatražila da ispita bivše radnike, kao i tadašnjeg direktora Uprave za imovinu Blaža Šaranovića, jer je upravo on 2020. godine potpisao ugovore o otkupu stanova pod povoljnim uslovima za zapsolene u Ministarstvu odbrane.

Predložila je da sud ispita i samostalnu savjetnicu u Upravi za državnu imovinu Nevenku Šoć, te stečajnog upravnika Pobjede Mladena Markovića.

Zastupnica države u ovom postupku, Sanja Jaredić navela je da bivši radnici "Pobjede" nijesu državni službenici, te da “nemaju aktivnu legitimaciju”, odnosno da tužbu nijesu mogli da podnesu jer nijesu imali obligaciono pravni odnos sa državom nego sa "Pobjedom".

Naredno ročište zakazano je za 18. mart u podne.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније