Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda [ TVCG ]

20. 02. 2024. 21:14 >> 21:58
2
Čitaj mi:

SAJAM U PODGORICI

Slovenija traži radnike: Nude dobru platu i sva prava

Sloveniji fale zdravstveni radnici, zidari, varioci, a poslodavci kažu da nude povoljnu radnu klimu. U okviru sajma zapošljavanja dvadeset slovenačkih poslodavaca predstavilo je u Podgorici uslove rada i benefite života u toj zemlji.

Da Slovenija ima šta da ponudi zaposlenom, potvrđuje i priča studenkinje iz Crne Gore, koja uporedo i radi u ovoj zemlji.

Kako kaže, ne planira da se vrati u Crnu Goru. 

"Na svom poslu imam ljude koji su stalno zaposleni tamo i koji isto dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Poprilično su svi zadovoljni i platom i uslovima. Rekla bih da svi radnici imaju sva prava i maksimalno su zaštićeni od strane poslodavaca", dodala je ona. 

Studentkinja za TVCG tvrdi da su plate u Sloveniji mnogo veće za iste poslove koje bi obavljali u Crnoj Gori. "Mnogo je više prostora da se napreduje u poslu, nego kod nas", poručila je ona. 

Na ovakva iskustva računaju i u slovenačkom Zavodu za zapošljavanje, koji je u Podgorici predstavio program "Život i rad u Sloveniji".

Program nudi 12.000 radnih mjesta u raznim profesijama za sve države regiona. Kako je kazala Anka Rode iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije, evidentirali su čak 37 profesija gdje je deficit u Sloveniji.

"To su varioci, tesari, zidari. Imamo potrebe i u zdravstvu, u socijalnom zdravstvu, znači u svim spektrima tržišta rada", poručila je ona. 

I Dom zdravlja u Mariboru traži ljekare na više pozicija. Kako je kazala Helena Blažun Vošner iz te zdravstvene ustanove, radnicima nude dobru radnu klimu, a i ostale povoljnosti. 

"Platićemo im stan i pomoći da dobro obave prve korake", zaključila je ona. 

O uslovima života i rada u Sloveniji, zahvaljujući saradnji crnogorskog Zavoda za zapošljavanje sa slovenačkom ambasadom, svi zainteresovani moći će da se upoznaju i sjutra u Nikšiću.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније