Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

07. 03. 2024. 13:38 >> 13:37
Čitaj mi:

SVE VIŠE ZASTUPLJENE

U Vojsci Crne Gore 16,57 odsto žena

U Vojsci Crne Gore (VCG) zaposleno je 16,57 odsto žena, a značajan napredak napravljen je u njihovoj zastupljenosti u strukturi profesionalnih vojnih lica, gdje ih je 11,64 odsto, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

On je, u čestitki povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, naveo da Ministarstvo odbrane s ponosom odaje priznanje svojim službenicama i pripadnicama VCG.

Službenice Ministarstva i pripadnice VCG, kako je istakao Krapović, kontinuiranim zalaganjem, ličnim uspjesima, znanjem i sposobnostima imaju sve vitalniju ulogu u stvaranju inkluzivnijeg i efikasnijeg sistema odbrane.

„Aktuelni bezbjednosni izazovi i prijetnje u modernom svijetu još jednom nam potvrđuju da žene, prije svega u mirovnim i humanitarnim misijama, daju nemjerljiv doprinos u izgradnji mira i sigurnosti u područjima pogođenim sukobima“, navodi se u čestitiki.

Prema riječima Krapovića, praksa je pokazala da politika meritornosti, odnosno pružanje jednakih prilika i uslova za pripadnike i pripadnice Vojske, umnogome doprinosi jačanju njene ukupne operativne sposobnosti i podstiče efektivnost i fleksibilnost u borbi sa specifičnim izazovima.

„Posvećenost Ministarstva odbrane implementaciji politike rodne ravnopravnosti, rezultirala je da u VCG trenutno imamo 16,57 odsto žena, dok je značajan napredak napravljen u zastupljenosti žena u strukturi profesionalnih vojnih lica, gdje ih je 11,64 odsto“, naveo je Krapović.

On je kazao da i procenat žena na komandnim i savjetničkim dužnostima u Vojsci od sedam odsto, pokazuje sigurni trend rasta.

„Jer su od ukupnog broja crnogorskih studenata, koji se školuju na inostranim vojnim akademijama, 24 odsto kadetkinje, buduće oficirke Vojske“, dodao je Krapović.

On je rekao da su do sada 34 pripadnice VCG učestvovale u nekoj od međunarodnih misija i operacija.

Kako je kazao, u međunarodnim misijama i operacijama trenutno ih je među pripadnicima VCG 8,6 odsto.

„Dan žena je prilika da vam poručimo da upravo vi inspirišete i ohrabrujete buduće generacije žena, predstavljajući im uzor, svojim primjerom rušeći stereotipe i dokazujete da ne postoje prepreke u ostvarivanju dostignuća, snova i ambicija“, navodi se u čestitki Krapovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније