Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

09. 03. 2024. 22:14 >> 22:21
Čitaj mi:

JONICA ZA PORTAL

Vlada nema opciju da odloži sjednicu

Ukoliko se desi da na sjednici Vlade, 12.marta ne bude izabran kandidat za v.d. direktora policije kojeg predloži ministar Danilo Šaranović, ne postoji drugo rješenje osim da se izvrši izmjena odluke o razrješenju Zorana Brđanina, smatra nekadašnja poslanica Snežana Jonica.

Ona je za Portal RTCG rekla da Uprava policije mora imati direktora ili vršioca dužnosti direktora. 

  • Da li bi eventualno odlaganje sjednice Vlade dovelo do opasnosti da policija ostane bez prvog čovjeka? 

- Da, ali prosto ne mogu vjerujem da bi Vlada mogla dozvoliti da se to desi.

Mislim da bi bilo koje postupanje ili nepostupanje koje bi dovelo do toga da Uprava policije bude bez direktora jedan jedini dan, moglo da dovede u rizik ili bukvalno stavi tačku na mogućnost najavljenog brzog dobijanja IBAR-a.

Vlada je odgovorna da obezbjedi održavanje te sjednice, jer je datum 12.mart sama navela i u odluci o razrješenju Brđanina i u Zaključku kojim je zadužila ministra unutrašnjih poslova da predloži v.d. direktora policije, ali i obavezala samu sebe (Vladu) da na sjednici za koju je u tom Zaključku navedeno da će biti održana 12.marta odredi na njegov predlog v.d. direktora policije.

  • Šta će se, sa pravnog aspekta, desiti ukoliko se sjednica Vlade Crne Gore, zakazana za 12. mart, prolongira i tog dana ne bude izabran vršilac dužnosti direktora Uprave policije?

- Član 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima je jasan: "U slučaju prestanka mandata direktora Policije prije isteka vremena na koje je postavljen ili u slučaju spriječenosti direktora Policije da, iz bilo kojih razloga stalno ili na duže vrijeme vrši svoju dužnost, Vlada će na predlog ministra, za vršioca dužnosti odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, koji ispunjava uslove za direktora Policije propisane ovim zakonom, a najduže do šest mjeseci.” Ukoliko se desi da na sjednici Vlade, 12.marta ne bude izabran kandidat za VD direktora policije kojeg predloži ministar Šaranović, ne postoji drugo rješenje osim da se izvrši izmjena odluke o razrješenju Brđanina. Pravnici koji su imali priliku da vide ovu odluku znaju da je dio u kojem je naveden odložni rok za razrješenje Brđanina najblaže rečeno nespretno ili nesretno formulisan.

Ipak, iako smatram da bi to rješenje bilo krajnje neodgovorno i neozbiljno, u krajnjem ne vidim drugu opciju već izmjenu tog akta na način da se datum kada je određeno da nastupa razrješenje Brđanina - 12.mart zamjeni nekim drugim datumom i time omogući da Brđanin nastavi da obavlja tu funkciju dok ne dođe do izbora VD direktora ili što vjerujem da nije opcija stavljanje van snage cijele odluke o razrješenju Brđanina.

  • Ko će, u slučaju eventualnog odlaganja, biti na čelu Uprave policije?

- Uprava policije mora imati direktora ili vršioca dužnosti direktora, što znači da je Vlada dužna da prilikom donošenja svojih odluka obezbijedi kontinuitet u upravljanju svim onim organima, kod kojih je nadležna za imenovanje i razrješenje rukovodilaca.

Dakle Vlada ima opciju ili da na predlog ministra Šaranovića odredi za v.d. direktora kandidata kojeg on predloži ili da odloži razrešenje Brđanina to jest, produži mu “vijek” na poziciji direktora policije do nekog novog datuma koji odredi izmjenom odluke o razrješenju.

Vlada u ovom slučaju, jednostavno, sopstvenom krivicom, nema opciju da odloži sjednicu.

  • Da li je, po Vašem mišljenju, interni oglas za izbor v.d. direktora Uprave policije dobro rješenje?

- U Zaključku Vlade, koliko sam ja upoznata, piše da je Vlada zadužila ministra Šaranovića da sprovede javni poziv a ne interni oglas. Takođe piše da je ministar je zadužen da sprovede javni poziv u periodu od 4. do 10.marta. Smatram da je suština ideje o javnom pozivu dobra, ali da je zaključak Vlade u tom dijelu koji se tiče javnog poziva nezakonit. Ideja je dobra u smislu pružanja mogućnosti svima koji ispunjavaju uslove, a zainteresovani su, da se prijave i time daju do znanja nadležnom ministru da žele da budu razmatrani kao kandidati za vršenje te funkcije. Međutim Zaključak je upravo u ovom dijelu, po mojem mišljenju, suprotan zakonu, jer Zakon o unutrašnjim poslovima ne poznaje pojam javnog poziva u slučaju određivanja v.d. direktora policije. Ukoliko je namjera bila da se prilikom raspisivanja javnog poziva za v.d. direktora policije koristi analogija sa članom 144 Zakona o unutrašnjim poslovima kojim je uređeno da se prilikom sprovodjenja postupka za napredovanje u više policijsko zvanje raspisuje javni poziv, onda se moralo uzeti u obzir da je u tom članu navedeno i da “rok za podnošenje prijava na javni poziv ne može biti kraći od osam dana od dana objavljivanja javnog poziva”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније