Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

13. 03. 2024. 18:32 >> 18:42
Čitaj mi:

UPRAVNI SUD

Nezakonito rješenje kojim je djelimično odbijen zahtjev za legalizaciju Lamele C

Upravni sud poništio je rješenje Glavnog administartora Glavnog grada koji je prihvatio odluku Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, a kojom je djelimično odbijen zahtjev kompanije PS gradnja za legalizaciju Lamele C.

Kako je saopšteno iz Upravnog suda, firma PS gradnja je Sekretarijatu za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorica podnijela zahtjev za legalizaciju bespravnog objekta, koji je to djelimičnim rješenjem odbio.

Tim rješenjem prekinut je postupak po istom zahtjevu u dijelu koji se odnosi na legalizaciju dijela bespravnog objekta – stambene zgrade br. 2 – Lamela C – i to za posebne djelove objekta, do stupanja na snagu odluke o donošenju plana generalne regulacije Crne Gore.

"Glavni administartor Glavnog grada je, ispitujući po žalbi rješenje Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, našao da je postupak pred prvostepenim organom sproveden pravilno, prihvativši razloge prvostepenog rješenja, a žalbu tužioca, izjavljenu na stav 1 djelimičnog rješenja, odbio je kao neosnovanu", navode u Sudu.

Kako dodaju, Upravni sud Crne Gore je, odlučujući po tužbi PS gradnje, našao da nije jasno da li je Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj, djelimičnim rješenjem, mogao da za jedan dio objekta odbije zahtjev za legalizaciju, a za drugi dio istog objekta prekine postupak, odnosno da li je predmetni bespravni objekat, od strane upravnih organa, morao biti tretiran i cijenjen kao cjelina.

"Upravni sud Crne Gore nalazi da je nejasan je i kontradiktoran zaključak Glavnog administratora kada u obrazloženju pobijanog rješenja konstatuje da je Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj jedino mogao donijeti rješenje o legalizaciji za cjelokupan bespravni objekat – stambenu zgrada br. 2, da se ista u cjelini nalazi na orto-foto snimku, a nakon toga zaključuje da nijesu bili ispunjeni propisani uslovi za legalizaciju nepokretnosti u cjelini, već se za dio nepokretnosti koji se nalazi na orto-foto snimku, postupak legalizacije može nastaviti nakon ispunjenja planskih pretpostavki u skladu sa zakonom, a za nepokretnosti koje se ne nalaze na orto-foto snimku, zahtjev je jedino mogao biti odbijen, zbog neispunjenja svih zakonskih uslova", navode u toj instituciji.

Naglašavaju da je, u konkretnom, u pitanju stambena zgrada br. 2 (ulazi br. 1, 2 i 3), sa posebnim djelovima objekta, pa se tako, na primjer, poseban dio u ulazu br. 1 nalazi u dijelu objekta za koji je odbijen zahtjev za legalizaciju, dok se poseban dio u istom ulazu nalazi u dijelu objekta za koji je postupak po istom zahtjevu prekinut, zbog čega se postavlja pitanje da li je izvršenje takvog rješenja stvarno moguće, o čemu se Glavni administrator nije izjasnio.

"U pravcu navedenog tužilac je detaljno ukazao u žalbi i u prilog svojim tvrdnjama dostavio dokaze (nalaz i mišljenje vještaka građevniske struke, dipl. ing. G. R., i mišljenje privrednog društva „…“ DOO Podgorica), ali je izostala ocjena žalbenih navoda i dokaza dostavljenih uz istu, sa kojih razloga je osporeno rješenje nezakonito", poručuju iz Upravnog suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније