Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Gradski portal [ R.B. ]

30. 03. 2024. 08:10 >> 08:09

PRIJAVE PREKO PORTALA

Od ponedjeljka elektronski upis 8.900 prvaka

Ove školske godine, prema podacima iz matične evidencije građana, za upis u prvi razred doraslo je oko 8.900 djece. Dakle, upisuju se djeca rođenja 2018. godine. Putem portala www.upisi.edu.me roditelji odnosno staratelji mogu elektronskim putem podnijeti zahtjev za upis djeteta u prvi razred osnovne škole, istakli su za Gradski portal Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Prijave se mogou podnositi od 1. aprila 2024. godine na web adresu www.upisi.edu.me. Osnovne škole su u obavezi da u MEIS apkilaciju unesu raspored termina testiranja djece prije početka upisa.

Prilikom podnošenja zahtjeva, nakon prijavljivanja, unose JMB djeteta kada se automatski povlači dio podataka iz registara državnih institucija, što je olakšica u postupku podnošenja zahtjeva (registar građana i iz registra MRSS). Potom, takođe elektronskim putem, biraju termin za razgovor sa predstavnikom pedagoško psihološke službe škole, čime se prevazilazi jedan od odlazaka u školu.

Roditelj dobija povratnu informaciju o podnesenom zahtjevu. Dakle, postupak prijavljivanja je veoma jednostavan. Kao dodatnu pomoć roditeljima, Ministarstvo je objavilo video tutorijal u kojem su jasno prikazani svi koraci elektronskog prijavljivanja. Ovaj tutorijal je objavljen na početnoj stranici portala za upis, kao i na sajtu Digitalna škola.

Ukoliko roditelj odnosno staratelj nije u prilici da zahtjev za upis u prvi razred osnovne škole podnese elektronskim putem, to može učiniti neposrednim odlaskom u školu.

U osnovnu školu, u skladu sa Zakonom, kako ističu iz Ministarstva, upisuju se djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života.

“Imajući u vidu da je osnovno obrazovanje obavezno, sva djeca će biti upisana u prvi razred. Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, ako se utvrdi da nije spremno za polazak u školu, i to na prijedlog komisije za upis ili roditelja. O odlaganju početka školovanja odlučuje posebna komisija (koju čine pedagog, odnosno psiholog, nastavnik razredne nastave i vaspitač). Komisija u donošenju odluke o odlaganju početka školovanja cijeni mišljenje roditelja i nadležne zdravstvene službe “, objasnili su iz MPNI.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније