Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vlatka Raičković, TVCG

17. 04. 2024. 11:59 >> 11:59
Čitaj mi:

prelaze i preko četiri njihove kuće

Imanje Radulovića saobraćajnice dijele na šest djelova

Imanje porodice Radulović iz Bara aktuelni plan javne saobraćajnice dijeli na šest djelova, prelazeći preko četiri njihove kuće.

„E, moje trešnje, možda je ovo poslednji put da cvjetate na moju đedovinu koju je neko odlučio da uzme", kazao je Slavko Radulović.

Preko porodičnog imanja Radulovića iz barskog naselja Topolica 4, DUP-om je planirana javna saobraćajnica koja, ne samo da ga dijeli na šest djelova, već je ucrtana i preko četiri njihove kuće.

„Tu je naše imanje. Evo, možete i na ovom dokumentu vidjeti gdje je. Znači, put ide pored Zejnilovića i ovako gazi preko mojih kuća, a drugi put gazi dvije kuće burazera i tu se završava. Preko kuća! Dvije moje, dvije burazerove i imanja pokojnoga burazera. Na šest djelova nama pet hiljada kvadrata dijeli“, kazao je Slavko Radulović.

Izmještanjem puta za 30 metara, Radulovići i njihove komšije bili bi pošteđeni ogromnog gubitka i nervoze, naglašava Slavko.

„Izbjegli bi toliko sile kuća, izbjegli bi štetu nama, Opštini, a najmanja bi šteta bila preko livada da se ide. Ali su oni livade ostavili za ove tajkune da rade solitere po 12-13 spratova. Prvobitno je trebao ovaj put skroz dolje da ide, ali kupila je firma iz Podgorice i oni su pomjerili puteve ovamo, da ne bi njih smetali, pomjerili su puteve i preko moje kuće ciligali. Bilo je planirano ovamo, gdje su ove 3 kuće, tu je trebao da bude dječiji vrtić, a iza njega, gdje je ova zgrada, tu je trebao da bude Dom zdravlja.“

I?

„To su pomjerili tajkuni, tajkuni su sve ovo pomjerili“, kaže Slavko Radulović.

Zbog aktuelne legislative u oblasti planiranja prostora svi planski dokumenti koje su donijele lokalne samouprave u prelaznom periodu sada su u nadležnosti Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, pa tako i trenutno važeći DUP Topolica 4 koji je 2013. godine donijela Skupština Opštine Bar.

„Zbog nezadovoljstva građana aktuelna postava ministarstva radi na analizi ovog prostora. Moram da napomenem da je trenutno i prostorno urbanistički plan opštine Bar u fazi nacrta i da se uskoro očekuje njegova javna rasprava. Ovaj prostorno urbanistički plan, kao plan višeg reda u odnosu na detaljni urbanistički plan Topolica 4, će dati određene smjernice što se tiče ovog prostora tako da ćemo nakon javne rasprave imati određenije inpute kako da se odredimo prema tom prostoru“, kazala je nevena Jovović, v.d. generalne direktorice Direktorata za planiranje prostora.

Vlada Crne Gore je 2020. godine donijela odluku o izradi izmjena i dopuna tog detaljnog urbanističkog plana.

„Ona je sadržala i odredbu o zabrani građenja na tom prostoru s' tim da ona je bila u trajanju od 12 mjeseci to se sve dešavalo 2021. godine. U odluci je navedeno da je cilj tih izmjena bilo preispitivanje postojećeg urbanističkog rješenja, kako u dijelu parcelacije i urbanističkih parametara, tako i u djelu saobraćajne i ostale infrastrukture“, kazala je Jovović.

Izrada tog planskog dokumenta nije realizovana zbog nezadovoljstva građana, a dijelom i Opštine Bar, dodaju iz Direktorata za planiranje prostora i najavljuju skoru javnu raspravu.

„Bitno je napomenuti da će u toku javne rasprave i ovaj gospodin koji se sada javio, kao i svi ostali građani Bara, moći da daju svoje komentare i sugestije. Nakon javne rasprave će se, naravno, kroz mogućnosti i rezltate analiza odlučiti o nekom rešenju koje je, da kažem, održivo“, kazala je Jovović.

Slavku ostaje nada da će se Radulovići konačno osloboditi briga, ali je dugogodišnja strepnja učinila svoje.

„Evo, pogledajte ovu kuću, 30 godina je radim i još je nisam završio. I prije će je srušiti, nego što je ja završim!", zaključio je Slavko Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније