Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

19. 04. 2024. 16:05 >> 16:22
2
Čitaj mi:

OSNOVNI SUD

Prosvjetari nijesu sproveli minimum procesa rada, štrajk nezakonit

Štrajk prosvjetnih radnika ove godine bio je nezakonit, navodi se u prvostepenoj presudi podgoričkog Osnovnog suda. Kako sud navodi Akt o minimumu procesa rada donijet je jednostrano i nije u skladu sa Zakonom o štrajku, a nije ni ispoštovana odredbe Uredbe o minimumu procesa rada.

Podsjećaju da je štrajk organizovan zbog isplate zarada za sve zaposlene u prosvjeti, shodno koeficijentima složenosti poslova propisanim Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete i isplate punog iznosa zarada svim zaposlenima koji stupe u štrajk.

Osnovni sud u Podgorici je prije dva dana donio presudu kojom je utvrdio da prekid rada prosvjetnih radnika na nivou grane nije organizovan u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim.

U obrazloženju presude se navodi da je tokom postupka utvrđeno da Odluka o stupanju u granski štrajk sadrži odrednicu po pitanju vrste štrajka, zahtjeve učesnika u štrajku, datum početka štrajka, opis mjesta održavanja štrajka i sastav štrajkačkog odbora, s tim što je način na koji će se granski štrajk voditi određen Aktom o minumu procesa rada koji je sastavni dio ove Odluke.

“Dalje se navodi da akt o utvrđivanju minimuma procesa rada u pravno-tehničkom smislu predstavlja zaseban akt, koji se donosi apriori, kako bi preventivno egzistirao u pravnom životu u slučaju nastanka okolnosti koje bi za posljedicu imale organizovanje štrajka u sektoru javnog obrazovanja i u materijalno-pravnom smislu predstavlja temelj za donošenje zakonite odluke o stupanju u granski štrajk, pri čemu ovlašćenje da u tom pravcu pregovaraju i postignu sporazum imaju nadležni organ državne uprave, reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativnog sindikata, odnosno Arbitražno vijeće Agencije za mirno rješevanje radnih sporova”, navodi se u odluci Osnovnog suda.

Kada se, kako stoji u odluci, navedeno dovede u vezu sa činjenicom da je “Akt o minimum procesa rada donijet jednostrano od strane tuženog, dolazi se do zaključka da je isti donijet na način koji nije u skladu sa Zakonom o štrajku, a što ga čini nezakonitim.

“Po ocjeni suda Štrajkački odbor Sindikata prosvjete Crne Gore donoseći Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja nije ispoštovao odredbe Uredbe o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja, koja je bila na snazi u vrijeme donošenja Odluke od 22.01.2024. godine i Akta o minimumu procesa rada od 07.02.2024.godine, kao sastavnog dijela navedene Odluke”, navodi se presudi.

Ovo je prvostepena presuda, na koju postoji pravo na žalbu Višem sudu u Podgorici u roku od 15 dana.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније