Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

24. 02. 2024. 08:16 >> 08:16
Čitaj mi:

marković za portal

"Povratak Pavličićeve ne bi doveo u pitanje dosadašnje postupanje Pekovićeve"

Eventualni povratak smijenjene zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić na funkciju sa koje je razriješena, nakon sudskog postupka, ne bi doveo u pitanje legitimitet dotadašnjeg postupanja sadašnje zastupnice Katarine Peković, ocijenio je u izjavi za Portal RTCG advokat Velibor Marković.

"Slična bi bila situacija kao, primjera radi, sa direktorom Uprave policije, Zoranom Brđaninom. Bilo bi dovedeno u pitanje posljednje imenovanje. Međutim, eventualni povratak Pavličićke na funkciju koju je obavljala prije razrješenja ne bi doveo u pitanje legitimitet dotadašnjeg postupanja sadašnje zastupnice", pojasnio nam je Marković.

Valentina Pavličić je tražila provjeru ustavnosti uredbe kojom ju je Vlada krajem prošle godine smijenila, i umjesto nje imenovala Katarinu Peković, ne čekajući pritom izjašnjenje Ustavnog suda.

Većina sudija Ustavnog suda u četvrtak je bio protiv pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Odluka, barem iz onog šturog obrazloženja ne doprinosi pravnoj sigurnosti. Ustavni sud je takvom odlukom odložio samo svoju nadležnost, tj. nije sjeo i odlučio o onome što je njegova osnovna nadležnost a to je da ocjenjuje ustavnost akata u pravnom poretku", kazala je Pavličić juče za TVCG.

Pavliić je pokrenula i postupak pred Upravnim sudom.

"Kada je u pitanju postupak pred Upravnim sudom, podnijela sam tužbu, jer prestanak mandata bez obrazloženja, na osnovu jedne rečenice ne da ne može da prođe ispitivanje jedne sudske instance, več ne može "do ulaznih vrata da stigne"", ocijenila je Pavličić.

Kaže da je u slučaju njenog razrješenja povrijeđena procedura, što će se i dokazati.

Tvrdi da ako Upravni sud donese presudu u njenu korist, to dovodi u pitanje legitimitet nove zastupnice, koja, kako kaže, mora biti zakonito izabrana.

"Sud razmatra predstavke i predmete među strankama. Da bi neko imao legitimitet mora biti zakonito izabran. Da li je zakonitost ovdje ispoštovana mi nemamo odgovor. Ukoliko se desi da se pred nacionalnim sudovima potvrdi da je povrijeđena procedura pri mom razrješenju, onda se postavlja pitanje izbora novog zastupnika. Jer on nije mogao doći na dnevni red, a da ova prethodna radnja nije sprovedena do kraja", tvrdi Pavličić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније