Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2024. 06:39 >> 06:50
1
Čitaj mi:

"NE SMIJE BITI ODLAGANJA"

Državno preduzeće protiv šumarske mafije

Svako odlaganje formiranja jednog državnog preduzeća, koje bi se bavilo sječom, vučom, izvlačenjem i licitacionom prodajom drva, kao što se to radi u Sloveniji, donosi gubitke, odnosno minimalne prihode od sadašnjeg gazdovanja šumama.

To su za Portal RTCG poručili drvoprerađivači iz Plava, nakon nekoliko akcija koje je izveo novi menadžment Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Nije prošlo ni mjesec od kada je sprovođenjem akcije od granične policije i carine u Beranama zaplijenjeno tri kamiona građe ukradene u državnim šumama na području Jelovice, kada je došlo i do još nerazjašnjene pucnjave, a novi menadžment Uprave za šume je juče ujutru na istom rejonu pronašao lagerovano dvadesetak nelegalno posječenih kubika čamovine.

Građa je, kako je poručeno, smještena na neko bezbjedno mjesto, a upućen je apel privatnim vlasnicima pilana da će biti i stavljanja pod katanac, ako se u kontroli kod njih pronađe nelegalna drvna građa.

Iz Udruženja drvoprerađivača Plav smatraju da takvih skrivenih lagera kao što je onaj na Jelovici, po sjeveru ima sigurno mnogo više, i da treba hitno preduzeti mjere za formiranje državnog preduzeća.

"Fromiranje državnog preduzeća najavljeno je još prije dvije godine i ne znamo šta se čeka. Treba pozdraviti svakako napore koji se ulažu u uspostavljanje reda u šumarskoj djelatnosti, ali bez potpuno kontrole osnivanjem državnog preduzeća kako se to radi u Sloveniji, gubi se dragocjeno vrijeme, a država i prihod koji bi bio mnogo veći nego do sada”, kažu u ovom udruženju.

Oni su Portalu RTCG poslali video snimak emisije na Jutjubu u kojoj se može vidjeti kako se u Sloveniji licitirano drvo prodaje na površini od osam hektara, a kupci dolaze iz svih zemalja iz okruženja, pa i iz Srbije.

"Obratite pažnju kako je na ovom lageru drvo sortirano po vrstama, po kvalitetu, kako su istaknute cijene, sve transparentno. Ovu emisiju treba prevesti, odnosno titlovati i prikazati, da i laicima, odnosno običnom narodu, bude jasno koliko je to jednostavno”, poručuju drvoprerađivači iz Plava.

Objašnjavaju da ovo, što se može vidjeti na snimku, podrazumijeva prodaju drveta putem javne licitacije u obliku oblovine.

"Kod nas su oblovinu do sada prodavali povlašćeni koncesionari, a država je imala zanemarljive prihode. Tu računicu smo vam izvodili, i po toj računici da država sama proda minimalni godišnji etat od 500 hiljada kubika, kao što to rade Slovenci, zaradila bi 50 miliona eura”, kažu drvoprerađivači iz ovog sjevernog grada.

Dodaju, međutim, da bi preradom i finalnom proizvodnjom, došli do brojki “od kojih boli glava”.

“Ako je zabranjen izvoz oblovine iz državnih šuma, zašto se Crna Gora ne vrati obnovi nekadašnjih preduzeća za preradu drveta, kakva su postojala prije uvođenja koncesionog sistema gazdovanja prije dvadeset godina. Zamislite koliko smo na gubitku. Šume su bogatstvo sjevera, i u odnosu na to bogatstvo, ali i druge resurse, sjever bi trebalo da bude Švajcarska”, tvrde u ovom udruženju.

Gašenjem nekadašnjih državnih šumskih preduzeća i prelaskom na koncesiono gazdovanje šumama, država je izgubila oko milijarde eura, koje su se prelile u privatne džepove.

Tako je u Plavu gašenjem tadašnjeg državnog drvoprerađivačkog i šumskog preduzeća ŠIK “Bor”, i prelaskom na koncesiono gazdovanje šumama, bez posla ostalo oko trista radnika.

“To preduzeće, sa imovinom od 7,5 hektara zemljišta, kompletnom mehanizacijom za izvlačenje, utovar i transport šume, kao i fabričkim postrojenjima, prodato je za svega 280 hiljada eura. Sada vidite u ostalih jedanaest gradova na sjeveru države koliko je radnika ostalo bez posla i za koliko su prodata državna preduzeća, i vidjećete kolike su razmjere te štetne politike gazdovanja šumama koja je kreirana prvih godina poslije 2000.”, kažu u ovom udruženju.

Plavski drvoprerađivači, kao i njihove kolege u svim sjevernim gradovima, smatraju da najavljena borba protiv šumarske mafije ne smije biti kozmetičke prirode, već se moraju praviti radikalni rezovi.

“Baš kao i tada, kada je napravljen radikalan rez i pogašena državna preduzeća, i sada se mora krenuti radikalno. Za početak bi se moralo formirati jedno preduzeće. Ne treba izmišljati toplu vodu, samo vidjeti primjere dobre prakse, Sloveniju recimo”, navode drvoprerađivači.

Oni smatraju da bi se na ovaj način dobilo najmanje dvije hiljade novih radnih mjesta, samo na ovom nivou šumarske djelatnosti.

Plavski drvoprerađivači očekuju da se osim procesuiranja onih koji su sada uhvaćeni u švercu, iz fioka raznih tužilaštava, pa i Specijalnog državnog tužioca, izvuku prijave koje su ranije podnošene, kao što je slučaj sa već poznatim 9. odjeljenjem na teritoriji te opštine. Kako kažu, tu je bez ikakvih dozvola koncesionar posjekao preko osam hiljada kubika najkvalitetnije šumske građe i izvlačeći je iz šume oštetio još 280 stabala, a za to niko nikada nije odgovarao.
    
   
    

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније