Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 07. 2014. 21:11 >> 21:12

SLUČAJ MIS PAT

GA: Presuda poraz crnogorskih institucija

Oslobađajuća prvostepena presuda u slučaju Mis Pat, poslije 15 godina od tragedije, predstavlja poraz crnogorskih institucija, prije svega tužilaštva i na najgrublji način vrijeđa osjećanja porodica žrtava, smatraju u Građanskoj alijansi.

Vijeće sudije Višeg suda Predraga Tabaša danas je oslobodilo optužene u predmetu poznat kao Mis Pat, u kojem se sudilo zbog stradanja 35 osoba romske nacionalnosti sa Kosova, nakon potapanja broda u teritorijalnim vodama Crne Gore 1999. godine.

Prema riječima koordinatora programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi, Milana Radovića, još jedna u nizu oslobađajućih presuda za kršenja ljudskih prava stvara potpuni osjećaj pravne nesigurnosti i nesposobnosti državnih institucija da zadovolje osnovne principe vladavine prava i zakona - da su svi jednaki pred zakonom pa i u odgovornosti i zaštiti.


“Po ko zna koji put se događa da imamo žrtve ali da nemamo počinioce, na šta su ukazali čak i advokati optuženih. Brod Mis Pat potonuo je u crnogorskim teritorijalnim vodama odnoseći sa sobom u smrt zvanično 35 osoba, mahom Roma, od kojih je identifikovano svega 13. Da li je u pitanju nezainteresovanost jer su u pitanju mahom Romi”, upitao je Radović.

On je kazao da, zbog dosadašnjeg iskustva, u Građanskoj alijansi ne očekuju da će institucije zatražiti odgovornost nadležnih za propuste, čime se, kako je dodao, stvara prostor za sumnju da je u pitanju sistematsko zataškavanje, prenosi Mina.

Radović je podsjetio da je procesuiranje trajalo skoro 15 godina i smatra da je to bilo dovoljno vremena za uspješan proces. 

“Ovaj i prethodni slučajevi koje smo napominjali su najbolji primjeri koji tužioci trebaju da se udalje iz službe. Ostaje nam jedino da tražimo od Delegacije Evropske unije da kroz pristupne pregovore insistira na vladavini prava i sveobuhvatnim istragama u vezi ovog i drugih slučajeva zbog opstrukcija u procesuiranju slučajeva teškog kršenja ljudskih prava”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније