Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 09. 2014. 08:26 >> 08:25

MEDENICA O RACIONALIZACIJI

Sudije da podijele teret

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, ocijenijela je da će racionalizacija mreže sudova biti jedan od prioriteta u narednom period. Ona je istakla da broj sudija treba utvrđivati po broju predmeta, a ne sudija po glavi stanovnika.

 

Medenica je poručila da će racionalizacija mreže sudova biti jedan od prioriteta u narednom periodu, ali da se tom osjetljivom stručnom, društvenom, ekonomskom, pa i političkom pitanju mora pristupiti sa dozom opreza.

Naglasila je da je ekonomska nezavisnost nosilaca sudijske funkcije preduslov svake druge samostalnosti i garancija nesmetanog rada.

Prema njenim riječima, broj sudija treba utvrđivati korišćenjem kriterijuma broja predmeta, a ne brojem sudija po glavi stanovnika, jer je nesporno da je priliv predmeta, naročito građanskih, u svakoj sudijskoj godini sve veći i da su crnogorske sudije opterećene velikim brojem predmeta.

„Ono što vidim kao dugoročno rješenje problema jeste ravnomjerna opterećenost svih sudija u Crnoj Gori, odnosno delegacija predmeta iz opterećenih u manje opterećene sudove, primjena mjera dobrovoljnog trajnog upućivanja sudija, kao i razvijanje sistema mjerenja radnog opterećenja sudija“, rekla je Medenica Pobjedi.

Ona je naglasila da Crna Gora hoće efikasno sudstvo, te da su za to potrebni procesni zakoni koji garantuju brz, kvalitetan, primjenjiv postupak sa potpunim poštovanjem konvencijskih prava, što je uzrokovalo i nove prijedloge za izmjenu procesnog krivičnog zakona.

„Najbolji sistemi su oni koji često ne mijenjaju zakone, ali mi smo u pregovaračkom procesu i mnogo potrebnog, a mnogo nametnutog je pred nama. Kako ćemo se snaći, ostaje kroz implementaciju novina da ocijenimo“, navela je Medenica.

Ona je istakla da tužilačke istrage treba da budu kvalitetne sa dokazima u prijedlogu, koji daju optužnici prolaz kroz njenu kontrolu, odnosno brz i efikasan postupak suđenja i konačnost sudsku presudu.

„Vijeća za kontrolu optužnice moraju biti posebno posvećena ispitivanju zakonskih uslova za prolazak optužbe, što ne znači da potvrđena optužba mora biti i osuđujuća presuda. To bi bio nepravnički pristup i derogacija glavnog pretresa kao raspravnog sredstva“, objasnila je Medenica.

Odgovarajući na pitanje kako ojačati komunikaciju sudova sa medijima, Medenica je kazala da joj je namjera da se kroz projekat sa Misijom OEBS u Crnoj Gori, ali i sa drugim potencijalnim partnerima, svi portparoli u sudovima obuče za rad sa javnošću.

Obuka bi obuhvatila i sudije koje će praviti sažetak odluka u predmetima pod posebnom pažnjom javnosti, kako bi, kako je objasnila, javnost dobila pravovremenu i punu informaciju na lako razumljivom jeziku, bez opterećenosti stručnim pravnim terminima.

„Mišljenja sam da će jedino takvim novim, proaktivnim pristupom sudovi unaprijediti transparentnost svog rada i tako na duži rok podići povjerenje građana u svoj rad. Nastaviću na promovisanju dostupnosti Vrhovnog suda i drugih sudova kroz realizaciju aktivnosti „Otvorena vrata“, kako bi rad i rezultate rada sudova približili studentima pravnih fakulteta, rezidentnim ambasadorima, ali i učenicima srednjih škola, penzionerima, predstavnicima relevantnih nevladinih organizacija i slično“, smatra Medenica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније