Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 09. 2014. 08:29 >> 08:37
4

VUČKOVIĆ POJASNIO

Romina bez kazne zbog promjene Zakona

U krivičnom postupku protiv zamjenice osnovnog tužioca u Podgorici Romine Vlahović, kojoj se sudilo za krađu, nije bilo moguće pravosnažno utvrditi njenu krivicu, kazao je za Blic Crna Gora vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

 

Time je on objasnio zašto je na posao vraćena tužiteljka optužena za krađu krema za lice iz jednog marketa za prodaju kozmetičkih proizvoda.

Vučković je pojasnio da je tokom glavnog pretresa došlo do promjene Krivičnog zakonika, pa je djelo koje se Vlahovićevoj stavljalo na teret nije bilo više krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

“Nadležni tužilac za gonjenje u tim slučajevima je oštećeni. Stupanjem na snagu novog zakona, automatski se dogodilo da je predmet ostao bez optužbe ovlašćenog tužioca, jer oštećeni nije preduzeo gonjenje, a državni tužilac više nije mogao biti ovlašćeni tužilac za gonjenje za to djelo. Zato je sud obustavio postupak na glavnom pretresu jer nije bilo uslova za suđenje“, objasnio je Vučković kako je došlo do toga da tužiteljka ne odgovara za krivično djelo koje joj se stavljalo na teret.

Nakon toga, kako je kazao Vučković, na osnovu presude Upravnog suda, koji je naložio Tužilačkom savjetu da Rominu Vlahović vrati na posao, ona je ponovo dobila funkciju i već je zadužila krivične predmete u kojim postupa kao tužilac.

Vučković nije želio da ulazi u priču o etici niti da komentariše navode Kodeksa tužilačke etike, a jedan od njih nedvosmisleno kaže da će se tužilac „paziti da svojim ponašanjem na javnim mjestima i ponašanjem uopšte ne nanese štetu ugledu državnih tužilaca i njihove dužnosti“.

Romina Vlahović uhvaćena je u krađi u „Kozmetiks marketu“ u Podgorici. Utvrđeno je da je ona prepakivala skupe pomade u pakovanja jeftinijih i pokušala da ih plati na kasi. Krađu su snimile i kamere videonadzora u marketu.

Prvostepenom presudom ona je osuđena za krivično djelo sitna krađa, utaja i prevara na novčanu kaznu od 4.000 eura, ali je ta presuda oborena i predmet vraćen na novo suđenje.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније