Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 09. 2014. 13:25 >> 15:50

OEBS OCIJENIO

Mediji polarizuju Crnu Goru

Šefica Misije OEBS-a Janina Hrebičkova ocijenila je da senzacionalističko izvještavanje, snažna podijeljenost medijske zajednice, neefikasna samoregulatorna tijela i nedostatak snažnijeg glasa civilnog društva i građana, doprinose pojavi polarizacije crnogorskog društva. Javni servis je jedina medijska kuća koja može poslužiti kao platforma za dijalog svih segmenata društva. Dalji izazov za Vladu biće iznalaženje rješenja za održivo i kvalitetno finansiranje RTCG-a, ocijenila je šefica Misije OEBS-a.

Hrebičkova je podsjetila da je i ranije ukazivala na rastuću polarizaciju u crnogorskom društvu.

''Vjerujem da su kombinacija senzacionalističkog izvještavanja, snažna podijeljenost medijske zajednice, neefikasna samoregulatorna tijela, kao i nedostatak snažnijeg glasa civilnog društva i građana, samo neki od faktora koji doprinose toj pojavi'', kazala je Hrebičkova, na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da u svakom društvu treba da postoji jasna svijest o tome šta je čije pravo, a šta odgovornost, i da to treba da kraja poštovati. Prema njenim riječima, institucije sistema, kao i ostali akteri javne scene, pogotovo mediji, moraju imati kvalitetniju i konstruktivniju saradnju i komunikaciju.

''Što se tiče izvještavanja medija, ono, na žalost, nije na zavidnom nivou, i nijesu rijetki slučajevi kršenja ljudskih prava, profesionalnih i etičkih standarda. Sa druge strane, institucije za vladavinu prava i sprovođenje zakona se takođe u radu suočavaju s anedostacima i izazovima'', ocijenila je Hrebičkova.

Ona je ponovila da slučajevi napada na novinare, njihovu imovinu, ili na druge građane, ali i ostali nerasvijetljeni kriminalni slučajevi, dodatno jačaju percepciju nepovjerenja u efikasnost pravosudnih organa, što sve doprinosi polarizaciji društva. Hrebičkova smatra da na zategnut odnos između institucija i medija koji o njihovom radu izvještavaju, utiče neblagovremeno ili nepotpuno dostavljanje podataka koje novinari od njih traže.

Hrebičkova je kazala da će se raditi na unaprjeđivanju odnosa sa medijima, daljoj profesionalizaciji službi za odnose sa javnošću, a da će drugi dio projekta ponuditi obuku medijima, sa ciljem unapređenja znanja novinara o pojedinim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje organa za vladavinu prava i sprovođenje zakona.

Treći dio projekta biće debate koje će, od februara, biti emitovane na Javnom servisu uživo, a kroz emisije se želi dati prostor građanima, ''jer su oni sa institucijama i medijima, ključni u procesu smanjivanja polarizacije''.

Četvrti dio podrazumijeva evaluaciju rezultata sprovedenih aktivnosti, a završni dio projekta planiran je za kraj naredne godine, kada bi trebalo da bude organizovana međunarodna konferencija na kojoj će eksperti otvoreno alanlizitrati učinjeno kao i dati preporuke za saradnju u 2016.godini.

Četvrti dio podrazumijeva evaluaciju rezultata sprovedenih aktivnosti, a završni dio projekta planiran je za kraj naredne godine, kada bi trebalo da bude organizovana međunarodna konferencija na kojoj će eksperti otvoreno alanlizitrati učinjeno kao i dati preporuke za saradnju u 2016.godini.

''Da bi se taj proces adekvatno zaokružio, dalji izazov za Vladu biće iznalaženje rješenja za održivo i kvalitetno finansiranje RTCG-a. Naglašavamo da je važno da se udruže napori i pruži snažna podrška Javnom servisu da u što skorije vrijeme zaokruži ovaj proces i odredi pravce dalje transformacije i razvoja'', navela je Hrebičkova.



Upitana da prokomentariše što je jedini proces za rasvjetljavanje afere Snimak završio uslovnim osudama, iako je presuda dokazala da je zloupotrijebljen novac za socijalna davanja kako bi se kupovali glasovi, ona je kazala da OEBS i niko iz međunaradne zajednice nije srećan ''da ne samo ti, već i ostali kriminalni slučajevi koji su postali izazovi za Crnu Goru i kredibilitet institucija nisu rasvijetljeni''.

OEBS će, poručila je, insistirati i dalje da nadležni ulože napore i riješe sve te slučajeve.

Navela je da je ključni zahtjev na planu evropskih i evroatlantskih integracija ostvarivanje najvećeg mogućeg stepena nezavisnosti i efikasnosti državnih institucija, ''što znači da nosioci pravosudnih funkcija, državna administracija, policija treba da budu stručni i osposobljeni da obavljaju svoj posao profesionalno i da ne postoje politički uticaji na njihove odluke''.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније