Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 09. 2014. 14:40 >> 14:57

RIZIK ZBOG RAZLIKA

Vujanović: Što prije riješiti odnos dva suda

Odnos između Ustavnog i Vrhovnog suda je osjetljivo i važno pitanje u smislu kvalitetne vladavine prava i treba ga što prije rješavati, ocijenio je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Raduje me da je Ministarstvo pravde tome ozbiljno pristupilo. Ministar pravde je sistemski, a i argumentacijom poručio da se zakonskom izmjenom mora naći rješenje”, kazao je Vujanović u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, Vrhovni sud, kao najviši sud redovne nadležnosti, jedini je ovlašćen da cijeni krivično – pravno relevantne činjenice i primjenjuje dokaze kojima će se provjeravati, kao i materijalno pravo, prenosi agencija Mina.

„Odluka o presuđenju u krivično – pravnom smislu, suvereno je pravo redovnog pravosuđa i Vrhovnog suda. Suvereno je pravo Ustavnog suda da ocjenjuje da li su temeljna ljudska prava i slobode povrijeđene. Obaveza je da se u okviru redovnog pravosuđa ta povreda otkloni“, kazao je Vujanović.

On je ocijenio da se moraju jasno, normativno koncipirati propisi i izaći iz rizika različitog tumačenja od Vrhovnog i Ustavnog suda, a time i dva sistema u okviru krivično – pravne materije“, kazao je Vujanović novinarima, nakon svečane sjednice Skupštine, povodom Dana oslobođenja Nikšića.

Ministar pravde Duško Marković je u raspravi o Nacrtu zakona o Ustavnom sudu ranije rekao da taj dokument sadrži alternativu, kojom se predlaže izuzetak u pogledu dejstva odluke Ustavnog suda kojom se utvrdi da je pravosnažnom sudskom odlukom povrijeđeno ljudsko pravi ili sloboda zajemčena Ustavom.

On je pojasnio da se predlaže da kada Ustavni sud usvoji ustavnu žalbu i konstatuje povredu prava, da će se ponoviti sudski postupak, osim u slučajevima kad to nije moguće.

“Ovom alternativom se želi prevazići postojeća polemika između Vrhovnog i Ustavnog suda u odnosu na važeće zakonsko rješenje da odluka Ustavog suda ukida i pravosnažnu sudsku odluku”, pojasnio je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније