Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 09. 2014. 07:51 >> 07:55
1

BEZ LEGALIZACIJE

Vlada neće marihuanu kao lijek

Ako bi Vlada Crne Gore predložila izmjene zakona, kojim bi se predvidjela legalizacija marihuane u medicinske svrhe, taj prijedlog bi dobio podršku poslanika DPS-a, Pozitivne Crne Gore i Liberalne partije u Skupštini Crne Gore.

 

 

No, iako u parlamentu postoji dobra volja, u Ministarstvu zdravlja ne planiraju izmjene regulative koja se tiče upotrebe marihuane za liječenje pacijenata, pišu Dnevne novine.

Od zemalja okruženja Hrvatska je dekriminalizovala korišćenje lakih droga. U susjednoj Srbiji je pokrenuta "široka" javna debata vezano za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

"Ministarstvo zdravlja nije planiralo izmjenu legislative u oblasti droga, u smislu legalizacije upotrebe marihuane u medicinske svrhe", saopšteno je Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu ministar Miodrag Radunović.

Do sada su najglasniji, kad je rije; o legalizaciji upotrebe marihuane u medicinske svrhe, bili u Liberalnoj partiji.

Lider te stranke Andrija Popović predlaže da se za njeno korišćenje ne odgovara krivično, već prekršajno. Popović smatra da je prvi korak ka tome legalizacija marihuane u medicinske svrhe.

"Dokazano je da marihuana, odnosno kanabis ima dobre rezultate u medicini. Liberalna partija će svakako podržati taj predlog, ukoliko ga bude", kazao je on.

Član Odbora za zdravstvo Halil Duković (DPS) kazao je da ne bi imao ništa protiv legalizacije marihuane u medicinske svrhe jer se, kako je naveo, opojne droge vjekovima koriste u medicini.

"Ne vidim ništa loše u tome ako je za smirivanje bolova, naravno uz adekvatnu kontrolu.Morfijum je mnogo opasniji, pa ga koristimo", istakao je Duković.

Goran Tuponja (Pozitivna) precizirao je u izjavi Dnevnim novinama da je 17 zemalja Evropske unije legalizovalo upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, među kojima Njemačka, Italija i Velika Britanija.

„Pametno je i poželjno da da se sve ono što pacijentu pomaže u ozdravljenju ili umanjenju bolova legalizuje, uz strogu kontrolu. Moramo se polako oslobađati tabua“, podvukao je on.

Inače, kanabis se hljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a dokazano je blagotvoran u ublažavanju simptoma niza teških bolesti, od multipl skleroze, AIDS-a do nuspojava hemoterapije. Ljekari tvrde da marihuana koja se koristi u medicinske svrhe djeluje poput morfijuma i ima manja neželjena dejstva nego legalni opijati

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније