Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 10. 2014. 15:32 >> 15:32
1

SPREMNI NA SARADNJU

Bošković i Senić razgovarali o raseljenima

Crna Gora uradila je dobar posao po pitanju integracije raseljenih osoba, ali i rješavanja stambenih pitanja i ukidanja kolektivnog smještaja, kazao je otpravnik poslova u Ambasadi Kosova u Podgorici, Srđan Sentić. Sa Sentićem je danas, o rješavanju statusa raseljenih i izbjeglih osoba, dobrovoljnom povratku, tržištu rada i realizaciji Sporazuma o potvrđivanju perioda osiguranja za ostvarivanje prava na penziju, razgovarao ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

„Vlada Republike Kosovo i njene institucije će vam biti i u narednom periodu partneri, pogotovo u realizaciji dobrovoljnog povratka raseljenih“, izjavio je Sentić. Izrazio je spremnost da svojim kolegama prenese ideju o potpisivanju Sporazuma o zaštiti radnika na radu koji bi bio značajan i sa aspekta tržišta rada, ali i socijalne poliltike“, kazao je Sentić.

Bošković je sagovornika upoznao sa aktivnostima koje se realizuju u procesu socijalizacije i inetgracije raseljenih osoba, koje u Crnoj Gori imaju jednaka prava u oblasti socijalne i dječije zaštite, obrazovanja, zdravstvene zaštite, tržišta rada kao i crnogorski građani, sem prava glasa, ali i dobrovoljnog povratka, rješavanja stambenih pitanja i ukidanja kolektivnih centara za smještaj.

„Pomoć koju su pružile mobilne ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Kosovo su od posebnog značaja za rješavanje statusa raseljenih“, kazao je Bošković, dodajući da je Crna Gora već četiri puta produžavala rok za regulisanje izbjegličkog statusa, koji ističe 31. decembra 2014. godine.

On je istakao dobru bilateralnu saradnju, u realizaciji dobrovoljnog povratka na Kosovo, sa Ministarstvom za povratak i zajednice Kosova. Rezultat dobre saradnje je i povratak 13 porodica sa 67 članova, tokom septembra, kazao je Bošković dodajuću da postoje uslovi i za povratak još deset porodica do kraja 2014. godine.

Sagovornici su se usaglasili da i unarednom periodu treba nastaviti saradnju po pitanju dobrovoljnog povrataka raseljenih, ali i spriječavanja neformalnog zapošljavanja na crnogosko tržište, posebno na sezonskim poslovim, građana Kosova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније