Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 11. 2014. 18:51 >> 18:49

URUČENI SERTIFIKATI

Protiv diskriminacije oboljelih od AIDS-a i Hepatitisa C

Sudijama i sutkinjama za prekršaje iz cijele Crne Gore, danas su uručeni sertifikati za sprovedene obuke i stečena znanja u oblasti zaštite od diskriminacije po osnovu zdravstvenog stanja, odnosno, HIV pozitivnih, oboljelih od AIDS-a i Hepatitisa C.

To je četvrti ciklus edukacije onih koji su posredno ili neposredno uključeni u sprovođenje antidiskriminacionog zakonodavstva, kako bi se promovisala antidiskriminatorno ponašanje i praksa, koje organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Sertifikate su dodijelili, u ime Ministarstva, Blanka Radošević Marović, pomoćnica ministra, a u ime Misije OSCE u Crnoj Gori, zamjenik Šefice Misije, Valdemar Figaj. Predavači, odnosno voditelji radionice, bili su predstavnici NVO „4Life” Milena Mijović i Saša Mijović i Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje.

"Nakon zatvaranja četvrtog ciklusa edukacije i završetka posljednjeg, petog seminara, u okviru ovog ciklusa, svi učesnici, odnosno 24 sudije za prekršaje, organizatori edukacije i predavači odlučili su da sa ovog mjesta, upute inicijativu kojom se želi postići pronalaženje rješenja za akutni problem nedostatka smještajnih kapaciteta za osobe koje vrše nasilje nad drugim osobama, a koje su obolele od bolesti zavisnosti ( droga, alkohol, i dr. zavisnosti), budući da nije moguće sprovesti zaštitne mjere od ovih oblika zavisnosti u našem društvu, usljed čega ove osobe ostaju na slobodi i nastavljaju vršiti djela zbog kojih su prijavljivani i procesuirani", saopšteno je iz Ministarstva.

Naime, za krivična djela koja izvrše ova lica ne sprovodi se zaštitna mjera liječenja i reintegracije, već se nakon izdržane kazne vraćaju u svoje okruženje gdje najčešće nastavljaju da vrše iste nasilničke i druge radnje.

"S toga je veoma značajno upoznati javnost i nadležne institucije sa ovom inicijativom za osnivanje nove ustanove ili hitno proširenje postojećih kapaciteta, kako bi tu bile smještene ove osobe koje, nesprovođenjem zaštitnih mjera, čine veliku štetu i svojoj okolini i cjelokupnoj društvenoj zajednici", izjavila je gospođa Radošević Marović, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je su edukacijom u dosadašnjem periodu bili obuhvaćeni predstavnici sudstva, tužilaštva, Kancelarije ombudsmana, nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, zatim, predstavnici svih područnih jedinica i ispostava policije u Crnoj Gori i predstavnici lokalne samouprave (iz svih crnogorskih opština) koji dolaze u kontakt sa diskriminacijom, te, predstavnici svih inspekcijskih službi u Crnoj Gori.

Obuke od 2011. godine u kontinuitetu sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније