Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

18. 11. 2014. 15:22 >> 15:26

NERACIONALNA UPOTREBA

Kad nam budu trebali, nećemo imati antibiotike

Oko 40 odsto antibiotika je nepotrebno propisano u receptima što ukazuje na je zabrinjavajući trend samoliječenja, poručeno je na edukativnom seminaru na temu Antibiotici-doktrina i navike.

 

Seminar se održava povodom 18. novembra- Evropskog dana svjesnosti o antibioticima.

Generalna direktorica Generalnog direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja, Sanja Simović, kazala je da je Evropski dan svjesnosti o antibioticima obilježila smrt bebe iz Bijelog Polja.

Ona je ukazala da se obilježavanjem Evropskog dana svjesnosti o antibioticima u svim državama Evrope, naglašava značaj problema i koristi prilika da se promovišu ideje o načinu rješavanja problema rezistentnosti bakterija na antibiotike.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović, kazala je da se antibiotici često koriste u borbi protiv virusa, a ne protiv bakterija.

„Dokazano je da u devet od deset zapaljenja grla glavni uzročnik je virus, a ne bakterija. Kada se dešava da se koristi antibiotska terapija očekivani rezltat je da se slabi efikasnost antibiotika“, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, izuzetno je veliki broj recepata u kojima se propisuju antibiotici.

„Oko 40 odsto je nepotrebno propisano i to je zabrinjavajući trend samoliječenja i nepotrebne upotrebe antibiotika. Antimikrobna rezistencija je veliki problem kada je riječ o zdravlju“, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, nivo rezistencije u svim djelovima svijeta je izuzetno visok, ne samo u Evropi.

„Rezistencija je nažalost problem koji nam se sada dešava i na koji moramo naći odgovor i rješenje. To je problem koji je globalnog nivoa i mora se se naći rješenje“, apelovala je Brajović.

Kako je rekla, rezultat svega toga je porast mortaliteta i morbiditeta a porast rezistencije proporcionalno je srazmjeran s upotrebom antibiotika.

„Što ih više koristimo, sve ih više gubimo i kad nam budu najviše trebali nećemo imati mogućnost da iskoristimo efikasan lijek“, poručila je Brajović.

Kako je kazala, to je kompleksan problem i mora se ustanoviti kultura kod građana da koriste ljekove samo kada im ih propiše ljekar nakon uspostavljene dijagnoze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније