Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 01. 2013. 19:39 >> 20:05

Manje trgovine

Potrošačka korpa 800€

Minimalna potrošačka korpa u novembru prošle godine iznosila 800,5 eura, od čega za hranu i bezalkoholna pića 252,8 eura, prehrambene usluge – 353 eura, a vrijednost mputirane rente – 194 eura.

Na drugoj strani, prosječna zarada u Crnoj Gori iznosila je 478 eura, da je apsolutna linija siromaštva za Crnu Goru u 2011. iznosila 175,25 eura i da je 2011. godine 57.987 građana Crne Gore živjelo ispod te granice.


                                                                        


- Kupovna moć građana i dalje je u padu i to je jedan od razloga što je u posljednja dva mjeseca ostvaren manji promet, jer potrošači češće odlaze u radnje, ali manje trguju, ocijenili su predstavnici Albone.

Iz crnogorskog lanca maloprodajnih objekata, koji je nedavno dobio novog vlasnika, ruskog biznismena Davita Arutyunyana, su saopštili da građani uglavnom traže akcije, tokom kojih je evidentan rast prometa.

»U posljednja dva mjeseca prošle godine evidentirane su skromnije potrošačke korpe. Kupovna moć građana je i dalje u padu i to je jedan od razloga što se manje prometovalo posljednjih par mjeseci«, kazala je agenciji Mina-business direktor marketinga Albone, Nataša Lučić.

Ona je navela da je kompanija za deset mjeseci prošle godine poslovala u skladu sa očekivanjima i ostvarivala planom zacrtane promete, ali da su u novembru i decembru potrošačke korpe bile slabije.

Albona je u prošloj godini ostvarila preko 55 miliona eura prometa.

Kada je riječ o očekivanjima za narednu godinu, u Alboni smatraju da se ona ne mogu dugoročno predvidjeti, jer zavise od ukupnog stanja na tržištu i poremećaja na berzi.

»Znamo šta se desilo u ovoj godini u periodu nezapamćenih suša, kada su uslijedila brojna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vitalnih sirovina. U ovoj godini planiramo da se okrenemo i drugim atraktivnim tržištima sa kojih možemo obezbijediti proizvode po povoljnijim nabavnim cijenama, nego što je to slučaj na domaćem tržištu«, saopštila je Lučić.

Ona je navela da, pošto ne mogu da utiču na formiranje povoljnijih nabavnih cijena, imaju namjeru da u pojedinim segmentima nabavke izbjegnu posrednike i okrenu se partnerskom odnosu sa onim dobavljačima sa kojima mogu da realizuju politiku nabavke robe po niskim cijenama, kao i direktnoj saradnji sa proizvođačima, ali bez posrednika, odnosno veleprodavaca.

»To bi bilo u obostranom interesu i Albone i kupaca koji su navikli da u našem trgovačkom lancu pazare pod povoljnim uslovima. To smo im do sada uspijevali obezbijediti zahvaljujući odricanju od sopstvene zarade, kako bi formirali što povoljniju krajnju cijenu prema našem potrošaču, kad već nijesmo uspijevali dobiti povoljne nabavne cijene od distributera«, poručila je Lučić.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније