Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 12. 2014. 15:00 >> 15:03

SAVJETODAVNI KOMITET

Ivana Jelić potpredsjednica u SE

Profesorica Ivana Jelić, koja je od 2012. godine članica ekspertskog tijela za nadzor nad sprovođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope - Savjetodavnog komiteta - izabrana je za potpredsjednicu tog tijela.

 

Izbori su sprovedeni u okviru Komiteta, tajnim glasanjem, i eksperti su povjerenje za novi sastav Biroa Komiteta dali sljedećim clanovima: Frančesku Palermu koji je izabran za predsjednika i Petri Roter i Ivani Jelic za potpredsjednice.

Ovo je prvi put da ekspert kojeg je kandidovala Crna Gora bude izabran za potpredsjedničku funkciju ekspertskog tijela Savjeta Evrope.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je predložilo prof. dr Ivanu Jelić, 2012. godine, za članicu ovog ekspetskog tijela, na osnovu stručnih referenci i saradnje sa profesorkom Jelić, koja je od 2007. godine aktivno učestvovala u harmonizaciji prava Crne Gore sa evropskim standardima zaštite ljudskih prava, sa posebnim akcentom na prava manjina", navodi se u saopštenju tog Ministarstva.

Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina je imperativno-pravni instrument Savjeta Evrope koji propisuje sveobuhvatnu zaštitu prava manjina. Jedini je medjunarodni ugovor koji je u potpunosti posvećen zaštiti prava manjina. Ratifikovalo ga je 39 država-članica Savjeta Evrope.

Savjetodavni komitet koji je osnovan Okvirnom konvencjom je nadzorno eskpertsko tijelo koje nadgleda poštovanje prava manjina u Evropi i ima 18 članova, koji su prepoznati eksperti iz oblasti ljudskih prava i prava manjina. Nadležnost ovog komiteta je da razmatra izvještaje država o poštovanju Konvencije, obavlja nadzorne posjete u kojima na licu mjesta ustanovljava stanje u zaštiti manjina kroz razgovore sa predstavnicima manjina, vlastima i civilnim sektorom. Komitet donosi Mišljenja koja su osnov za rezolucije Komiteta ministara Saveta Evrope po pitanju zaštite manjina.

Ivana Jelić diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici 1998. godine. Magistrirala je na temu "Savremena međunarodnopravna zaštita manjina, s posebnim osvrtom na Jugoistočnu Evropu", na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorirala je na temu "Međunarodna odgovornost država za protivpravne akte fizičkih lica", takođe u Beogradu. Polazna istraživanja za magistraturu sprovela je na Pravnom fakultetu Univerziteta Bergena u Norveškoj, a za doktorat na Pravnom fakultetu Univerziteta Berkli u Kaliforniji.

Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih stipendija i nagrada. Laureat je nagrade CANU za postignute uspjehe u nauci namijenjene mladim stvaraocima, dodijeljene decembra 2007. godine.

Usavršavala se na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bergenu u Norveškoj, Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Haškoj akademiju za međunarodno pravo u Hagu, Univerzitetu Panteon Pariz 2 – Asas u Parizu, Ujedinjenim nacijama u Ženevi, i Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka u Londonu.

Objavila je više od sedamdeset radova u domaćim i stranim, naučnim i stručnim časopisima. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније