Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

07. 12. 2014. 16:29 >> 16:34
1

ZBOG VAZDUHA

Breznica: Vanredno stanje pod hitno u Pljevljima

Ekološko društvo Breznica iz Pljevalja zatražilo je hitnu reakciju nadležnih povodom zagađenja vazduha u tom gradu i uvođenje vanrednog stanja do potpunog rješenja problema i prestanka opsanosti po zdravlje građana.

 

Pljevaljska Služba za zaštitu pozvala je u petak građane da izbjegavaju boravak na ulicama u periodu povećanih koncentracija PM 10 čestica.

Iz ekološkog društva Brezica ukazali su da je stanje alarmantno, jer je zagađenje vazduha u Pljevljima preko 12 puta iznad granica maksimalno dozvoljene vrijednosti.

“Smatramo da je potreban ozbiljan pristup nadležnih institucija koje se bave monitoringom kvaliteta vazduha u dijelu informisanja građana o rezultatima mjerenja na automatskim stanicama, pošto pravovremena upozorenja mogu značajno smanjiti rizik po njihovo zdravlje, naročito kada su u pitanju osjetljive grupe - hronični bolesnici, djeca, trudnice, stari”, kaže se u saopštenju te organizacije.

Imajući u vidu izražen trend značajno povećanih koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 koje su tokom zimskih mjeseci karakteristične za Pljevlja, u “Breznici” smatraju da nadležne institucije nijesu na adekvatan način upozoravale građane naročito, jer se dešavalo da koncentracije PM10 čestica budu veće i po 12 puta od maksimalno dozvoljene vrijednosti.

“Sem savjeta za javnost koje je prije par dana dala lokalna Služba za zaštitu životne sredine, koji su veoma diskutabilni što je potvrdio već sledeći dan nakon tog saopštenja, u kom je između ostalog preporučeno da se u jutarnjim i večernjim satima ne provjetravaju prostorije, nijedna institucija nije našla za shodno da informiše građane o negativnom uticaju povećanih koncentracija suspendovanih čestica na zdravlje ljudi”, dodaje se u saopštenju.

Oni su podsjetili da po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) ne postoji koncentracija PM čestica koja se može smatrati bezbjednom po zdravlje.

“Porazno je, znajući da građani Pljevalja svake godine u ovom periodu bivaju izloženi povećanim koncentracijama suspendovanih čestica danima, sedmicama i mjesecima, da još uvijek nije uvedeno pravovremeno i adekvatno informisanje o rezultatima ocitavanja automatskih stanica, narocito ako znamo u kolikoj mjeri je stanovništvo (ne)upućeno na internet”, kaže se u saopštenju.

U ekološkom pokretu Breznica misle da je adekvatno oglašavati se nakon svih situacija kada su izmjerene vrijednosti značajno veće od dozvoljenih maksimalnih vrijednosti, uz to dajući savjete kako građani da zaštite svoje zdravlje, “a ne one kojima se ponižava njihov intelekt kako doživaljavamo par rečenica na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.”

 “Imajući u vidu iskustva razvijenih zemalja, npr. Sjednjenih američkih država, smatramo da je i kod nas potrebno primjeniti standarde kakav je recimo Indeks kvaliteta vazduha (Air Quality Index - AQI) u kom je u više kategorija definisan trenutni status i u skladu sa tim date adekvatne preporuke kako da se stanovništvo zaštiti”, naveli su iz te organizacije.

Oni se nadaju da će nadležne institucije shvatiti da je i neblagovremeno i neadekvatno informisanje itekako jedan od razloga zbog kojih od posljedica aerozagađenja, kako tvrde, postoje povećani trendovi oboljenja disajnih i kardiovaskularnih organa.”Te da građani Pljevalja nijesu ,,pokusni kunići" na kojima se sprovode eksperimenti koliko dugo mogu bez čistog vazduha”.

Iz "Breznice" su apelovali na nadležne da poslušaju savjete nevladinog sektora i iskoriste volju i ideje referentnih organizacija kako da se problem riješi.

"Ne ponižavajte nas savjetima koji nijesu zasnovani na realnim osnovama i potrebama, jer tako samo produbljujete ionako nagomilano nezadovoljstvo kod građana čija su prava na pravovremeno i adekvatno informisanje kada kvalitet vazduha u pitanju garantovana i Ustavom”, zaključuje se u saoštenju

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније