Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2015. 17:20 >> 17:22
1

KRAJ PROJEKTA

Građani sjevera učili o EU

Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore "Fors Montenegro" ozvaničila je danas u Bijelom Polju završetak projekta "Hajde da razgovaramo o EU 2", finansiranog od strane Evropske unije, sa ciljem poboljšanja znanja i razumijevanja građana sjeverne Crne Gore o EU, njenim vrijednostima i institucijama i procesu integracija Crne Gore.

Projekat je realizovan u devet opština na sjeveru države, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i lokalnim upravama iz ciljnih opština.

Glavne projektne aktivnosti su uključivale proslavu EU, te javne prezentacije o EU i procesu integracija, promociju Instrumenata za pretpristupnu pomoć – IPA i projekata podržanih kroz ovaj mehanizam, radionice u osnovnim i srednjim školama, likovno takmičenje za učenike, literalni konkurs, kao i distribuciju promotivnog materijala i publikacija.

U procesu evropskih integracija Crna Gora prolazi kroz niz reformi koje doprinose poboljšanju standarda i kvaliteta života.

Generalna direktorka za koordinaciju programa pomoći EU u MVPEI, Ivana Petričević saopštila je da je na putu sprovođenja reformi veoma važna finasijska podrška koju dobijamo od EU i koja predstavlja ključni faktor za bolje i kvalitenije sprovođenje reformi. Ona je istakla važnost aktivnog učešća građana u cijelom tom procesu.

Na prezentaciji su govorili i savjetnik predsjednika Opštine Bijelo Polje, Milorad Rmandić, i šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji Evropske unije Alberto Kamarata, koji je tom prilikom istakao da se kroz ovaj projekat preko dvije i po hiljade osoba direktno upoznalo sa različitim politikama EU. Od onih koje se odnose na politiku i zaštitu životne sredine pa do programa razmjene studenata.

"Širenjem granica EU je proširila zonu mira i demokratije u Evropi. U ekonomskom smislu to je situacija u kojoj su svi pobjednici, kako postojeće države članice tako i one buduće jer proširenje pospješuje ekonomski razvoj i tršišnu povezanost država", istako je Kamarata.

U sklopu prezentacije, uručene su vrijedne nagrade pobjednicima na likovnom takmičenju "EU i mi". Prvo mjesto osvojila je učenica Obrazovnog centra iz Plužina Slađana Gutović, drugo mjesto pripalo je učenici OŠ "Dušan Korać" Milici Bulatović, a treće je osvojila učenica Obrazovnog centra u Šavniku Dragana Zeković.

Projekat "Hajde da razgovaramo o EU 2" je finansiran iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i predstavlja dio sveobuhvatnog komunikacionog plana Delegacije EU za našu državu. Vrijednost projekta je 63,285.76 eura.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније