Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 03. 2015. 08:16 >> 09:09
4

KAŽIĆ SAOPŠTIO

Medvjed na ulici greškom inspektora

Predsjednik Upravnog odbora Lovačke organizacije Podgorica Dragoljub Kažić uputio je juče javno izvinjenje zbog toga što je ustrijeljeni i iskasapljeni medvjed nekoliko sati bio „izložen“ ispred kafane „Lovac“. Kako kaže, do toga je dovela nesmotrenost inspektora lovstva i šumarstva za Podgoricu i Crnu Goru, Milenka Malidžana i Alije Bralića.

Kažić nije želio da osuđuje inspektore, kaže da su svi bili u šoku zato što se prvi put suočavaju sa takvim slučajem. Međutim, priznaje da je scena bila užasna za sve koji su se našli u okolini, ili su putem medija vidjeli fotografiju.

"Želim da se izvinim svim prolaznicima, čitaocima i gledaocima koji su upoznati sa ovim slučajem preko medija. Riječ je o nespretnosti inspektora, nije to bilo pravo mjesto za uviđaj, trebalo je da inspektori obave posao profesionalnije. Ne bih volio da je moje dijete vidjelo tu scenu, a mogu misliti kako je bilo prolaznicima. Upućujem veliko izvinjenje svima", poručio je on.

Do sada se, kaže, nije susreo sa takvim slučajem.

"Ovo ne može normalan čovjek da uradi. Da je pravi krivolovac, on bi uništio dokaze. To je zaštićena divljač, a i lovostaj traje od 22. februara do 1. jula. Odstrijel medvjeda zabranjen je međunarodnim konvencijama. Međutim, godišnjim planom može se izdati posebna dozvola, tj. „osuditi“ neki medvjed ukoliko ugrožava nečiju bezbjednost", objasnio je Kažić.

Kako je za Pobjedu ispričao Kažić, po anonimnoj dojavi upravnik lovočuvara Igor Ljumović je u mjestu Dormira u kanjonu Morače našao medvjeda bez glave, kojem su bile odsječene i šape sa prednjih nogu. Procjenjuje se da je bio star oko tri godine.

"Odrubljena glava ne predstavlja trofej jer je u pitanju mladi medvjed, a kandže će počinioci vjerovatno iskoristiti za priveske ili nešto slično ", procijenio je Kažić.

Upravnik Igor Ljumović zajedno sa dva lovočuvara - Milisavom Veškovićem i Draganom Vešovićem, dovezao je lešinu ispred prostorija lovačke organizacije. O tome je obaviješten inspektor lovstva i šumarstva Milenko Malidžan. On je, sa glavnim inspektorom lovstva i šumarstva za Crnu Goru Alijom Bralićem, naredio da se medvjed izbaci na pločnik i obavi uviđaj.

"Nakon toga, tijelo medvjeda odneseno je u laboratoriju Veterinarske ustanove da se uzmu uzorci. Poslije smo pošli u policiju da damo izjave. Nadamo se da će policija rasvijetliti ovaj slučaj do kraja", kazao je Kažić. On je iznio i sumnju da medvjed nije ubijen tamo gdje je nađen, već samo bačen na to mjesto. Tijelo medvjeda je zapaljeno i ostaci zakopani, kako nalažu propisi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније