Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Žarić

26. 03. 2015. 12:00 >> 20:59
3

OD 120 DO 350 EURA

Notari: "Tarife nijesu previsoke"

Prošle sedmice 615 posjetilaca našeg Portala odgovorilo je na pitanje: "Da li su notarske tarife previsoke?" Čak 93, 3 posto odgovorilo je potvrdno. Potpredsjednik Notarske komore, Darko Ćurić, nije saglasan sa tim mišljenjem.

Smatra da građani nijesu dovoljno upoznati sa visinom propisanih naknada i da svoje mišljenje o tome “zasnivaju na pričama iz kuloara i neprovjerenim informacijama, prije nego na činjenicama”.

Naknade za sastavljanje notarskih zapisa zavise od vrijednosti pojedinačnih predmeta, ali je analiza pokazala, kaže Ćurić, da se naknada za većinu sastavljenih ugovora kreće između 120 i 350 eura.

“Mnogi su zaboravili da su, osim u jednom kratkom periodu od nekoliko mjeseci prije uvođenja notarijata, naknade za ovjeru ugovora u sudu zavisile od vrijednosti predmeta ugovora i da su se kretale do 320 eura. Treba imati u vidu da je sud samo ovjeravao potpise bez ulaženja u sadržinu ugovora, dok su notari nadležni za sastavljanje, pri čemu paze na zakonske propise i zaštitu stranaka i odgovaraju za ono što sastave”, naglašava Ćurić.

Prema važećem zakonu, Notarsku tarifu donosi Skupština Notarske komore, uz saglasnost Vlade. Ćurić smatra da je takvo rješenje dobro, no ako država odluči da treba da ima veću ulogu u određivanju tarifa, zalagaće se za to da i mišljenje notara ima obavezujuću težinu.

Ističe da su veoma zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom pravde. Ne sumnjaju, kaže, da će novi ministar, Zoran Pažin, “prepoznati značaj notarijata za pravnu sigurnost i nastaviti djelotvornu saradnju."

Ćurić očekuje da će Ministarstvo pravde i Notarska komora Crne Gore naći izbalansirano zakonsko rješenje, koje će omogućiti notarima da utiču na određivanje naknada za svoje usluge.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније