Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 04. 2013. 18:10 >> 18:10
6

SARADNJA

Sporazum sa Srbijom o readmisiji

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Raško Konjević i premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, potpisali su Sporazum o readmisiji lica koja nezakonito borave na teritoriji i Protokol o sprovođenju sporazuma.

Brajović i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković učestvovali su danas u Beogradu na IV Regionalnoj konferenciji ministara pravde i unutrašnjih poslova Jugoistočne Evrope pod nazivom „Borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i unapređenje pravosudne saradnje u regionu JIE“.

Marković i Konjević učestvovali su na sesiji posvećenoj novim mehanizmima međunarodne saradnje kao odgovoru na savremene trendove kriminaliteta, na kojoj se razgovaralo o iznalaženju načina za jačanje mehanizama saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito na nivou regiona, što je i preduslov za evropsku perspektivu.

Marković je, sa ministrima pravde Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije i visokim predstavnikom Albanije, potpisao Pismo o namjerama o budućem potpisivanju Regionalne konvencije o prekograničnom priznavanju i sprovođenju odluka u krivičnim i trgovačkim pitanjima.

 

Regionalna „Lugano konvencija“ je slovenačka inicijativa od 2008. Godine, koja je aktuelizovana na ministarskoj konferenciji u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Potpisivanje ove regionalne konvencije ima za cilj da se ojača pravna zaštita lica koja su nastanjena na teritorijama država ugovrnica kroz utvrđena pravila o direktonoj međunarodnoj nadležnosti sudova država ugovornica, olakša međusobno priznanje presuda i uvede brži pristup obezbjeđivanja izvršenja presuda, vjerodostojnih isprava i sudskih poravnanja, sopšteno je iz crnogorske Vlade.

Navodi se da bi se time stvorio jedinstveni pravosudni prostor Zapadnog Balkana, koji bi bio u funkciji uspostavljanja većeg povjerenja među zemljama regiona, naročito u funkciji robnog prometa, privrede i investicionog ulaganja. Time bi se zemlje kandidati za članstvo u EU obučili za primjenu evropskih standarda i propisa prije pristupanja EU.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније