Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

03. 05. 2015. 15:06 >> 14:59

OMBUDSMAN O NADLEŽNIMA

Nedovoljno efikasni u slučaju Milić-Nikezić

Organi zaduženi za sprovođenje zakona bili su dužni da preduzmu efikasne mjere u slučaju Milić-Nikezić, istraže slučaj i sprovedu zakonske mjere prema počiniocima, kazao je ombudsman Šućko Baković.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je, u slučaju Milić-Nikezić protiv Crne Gore, presudio da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

„Organi zaduženi za sprovođenje zakona bili su dužni da u ovakvim slučajevima, kad god postoji sumnja na torturu lica lišenih slobode, da preduzmu efikasne mjere da se slučaj istraži i da se sprovedu zakonske mjere prema počiniocima“, rekao je Baković agenciji MINA.

Kako je dodao, u tom slučaju je to izostalo i Milić i Nikezić su bila prinuđeni, odnosno njihovi opunomoćenici, da se predstavkom obrate Sudu u Strazburu.

Baković je poručio da bi bio srećan da su državni organi zaduženi za sprovođenje zakona, u prvom redu Tužilaštvo i sud, sproveli efikasnu istragu i da je slučaj završen u okviru državnih insitucija.

„Sud u Strazburu konstatovao je da crnogorske institucije nijesu zaštitile prava Milića i Nikezića“, naveo je Baković.

On je podsjetio da je Institucija ombudsmana u slučaju Milić-Nikezić postupala po pritužbama u 2009. i 2010.  i to je jedina institucija u državi koja je 2010. godine dala konačno mišljenje da je došlo do kršenja ljudskih prava pritvorenih lica.

U mišljenju ombudsmana se navodi da su u slučaju Milć-Nikezić službenici prekoračili ovlašćenja i upotrijebili fizičku silu i da te radnje predstavljaju kršenje prava.

„Ombudsman je dao prepuruku ZIKS-u da pokrene disciplinski postupak protiv službenika koji su primijenili silu bez osnova i koji su kršili prava pritvorenih lica“, kazao je Baković.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju se radi o primjeni torture i nakon davanja mišljenja Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu oštećenih, a ni Osnovni sud u Danilovgradu nije prihvatio suspsidijarnu tužbu koju su podnijeli Milić i Nikezić, smatrajući da u radnjama službenih lica nema krivičnih djela.

„Institucije, odnosno, organi koji su bili zaduženi za sprovođenje zakona, nijesu postupili u skladu sa zakonom, važećim propisima Crne Gore i Međunarodnim standardima u toj oblasti, jedino je Institucija ombudsmana rekla da je došlo do kršenja prava pritvorenih lica“, objasnio je Baković.

Kako je naveo, tadašnja uprave ZIKS-a je negativno reagovala na djelovanje Institucije ombudsmana, jer su smatrali da je Ombudsman pogriješio i prekoračio ovlašćenja, kao i da nije imao pravo da se miješa, jer je taj slučaj pred sudom.

Kako je Baković podsjetio, Sud u Strazburu je svoju presudu temeljio na mišljenju ombudsmana od 28. marta 2010.godine.

„Mišljenje Ombusmana je bilo izuzetno značajno i praksa Suda u Strazburu je da se mišljnje te instutucije prihvata, bez obzira o kojoj državi je riječ“, naveo je Baković.

Kako je podsjetio, Crna Gora je članica Savjeta Evrope i potpisnica Konvencije o ljudskim pravima, a ona je obavezujuća za državu i državne organe.

„Stavovi suda u Strazburu obavezuju sve organe Crne Gore i ja sam uvjeren da će se u Crnoj Gori voditi računa o ovoj presudi i da će organi u budućem radu imati u vidu standarde koje ova presuda uvodi“, poručio je Baković.

Prema njegovim riječima, Institucija ombudsmana će se zalagati za to da se ti standardi poštuju.

„Kad god imamo praksu Suda za ljudska prava pozivamo se na nju, ne samo u vezi ovog slučaja, već i u vezi sa svim slučajevima kršenja ljudskih prava“, zaključio je Baković.

Iz Građanske alijanse su pohvalili aktivnosti Ombudsmana u slučaju Milić-Nikezić i nalaze te Institucije koji su bili presudni argumenti Sudu da odluči na ovaj način.

„Ova presuda mora postati nova praksa pravosudnih institucija“, poručili su iz GA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније