Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2015. 22:51 >> 22:43

TERORIZAM

CG na drugom, od 5 stepeni opasnosti

Crna Gora, sa Slovenijom, dijeli mjesto na mapi rizika od terorističkih napada, koju godišnje izrađuje AON - vodeća svjetska agencija koja se bavi menadžmentom procjene rizika i bezbjednosti u svijetu. Ove dvije države su na drugom stepenu opasnosti, dok su BiH, Srbija i Kosovo zadržale 3. stepen opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine. Hrvatska ima najniži stepen rizika od terorizma u regionu.

 

Među najugroženije zemlje, one sa petim stepenom opasnosti od terorističkog napada spadaju sjeverne i srednjoafričke zemlje, Somalija, Jemen, Sirija i Irak, Avganistan i Pakistan. Među najugroženijima u Evropi, sa četvrtim stepenom, označene su Ukrajina i Turska.

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, Njemačku i Australiju suočene su s mnogo većim indeksom prijetnji od strane Islamističkog ekstremizma nego što su bile prije samo 12 mjeseci.

Čak devet zemalja, među kojima Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Irska i Norveška, suočene su s većim nivoom nesigurnosti, uglavnom zbog rastuće snage samoproglašene Islamske države i terorističke grupe Al Kaida. Od devet zemalja u kojima je porastao rizik od mogućih napada, u njih tri, u prvih šest mjeseci ove godine, došlo je do napada koji su potresli svijet.

Izvještaj AON-a zasniva se na tri indikatora: nivo terorizma i sabotaža, učestalost napada i izazivanje štete, kao i politička nesigurnost, revolucija, pobunjeništvo ili pak rat.

Rizik od terorizma i političkog nasilja smanjen je u Albaniji, Hrvatskoj i Češkoj, kao i u Tunisu u kojem je nedavno, u napadu na muzej Bardo, poginuo 21 turista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније