Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 06. 2015. 11:45 >> 11:35
1

U 89. GODINI

Preminuo akademik Dušan Kosović

Akademik dr Dušan Kosović preminuo je danas u 89. godini, u Herceg Novom. Akademik Kosović rođen je 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću.

Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji. Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala.

1965. godine odlazi u Montreal, u Kanadu, na McGill univerzitet, a dvije godine kasnije nastanio se u Sjedinjenim Državama.

Po dolasku u SAD, gdje je završio specijalizaciju na Institutu za psihoanalizu u Njujorku, radio je u Metodističkoj bolnici Belvju, istovremeno predavao na Njujorškom univerzitetu i na Američkom institutu za psihoanalizu “Karen Hornaj”.

Bio je direktor Psihijatrije u njujorškoj Linkoln bolnici i profesor na državnom Njujorškom univerzitetu (SUNY). Za vreme dok je obavljao funkciju direktora Psihijatrije u Metodističkoj bolnici u Njujorku, radio je i kao profesor na Medicinskom fakultetu “Albert Ajnštajn” i na Univerzitetu Long Ajland u Njujorku.

Bio je član Američke akademije za psihoanalizu, Američke akademije za medicinu i pravo, Akademije za psihijatriju i Njujorške akademije nauka. Isto tako, član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U nizu profesionalnih priznanja, postao je i član Američke akademije za unapredjenje anti-ejdžing medicine.

Američki Savjet za ispitivanje mnjena i vrednovanje ljekara prema stepenu povjerenja pacijenata, proglasio je dr Dušana Kosovića za jednog od najboljih psihijatara u 2004-2005. godini.
Za svoj naučni, pedagoški i javni rad, akademik Dušan Kosović je dobio više prestižnih priznanja.

Profesor dr Dušan Kosović je zapaženim referatima, učestvovao na najvažnijim naučnim skupovima u SAD i svijetu iz oblasti psihijatrije i psihoanalize.

Objavio je više knjiga, od kojih su mnoge prevedene na nekoliko stranih jezika. Podstaknut krizom objavio je knjige “Dodje mi da poludim” u Beogradu i u Torontu “Stress in the Vortex of Global Anomie” (Stres u vrtlogu globalne anomije). Poslije Odabranih djela iz 2011. (Tragovi, Stres, Psihoanaliza Karen Hornaj, Zapisi i Na obali nade), objavio je ispovijedni i meditativni spis Tako sam govorio, 2013. godine.

Akademik Dušan Kosović biće sahranjen u Herceg Novom, gdje je i živio posljednjih godina, od kada se vratio iz SAD. Datum sahrane biće naknadno objavljen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније