Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

10. 12. 2021. 12:30 >> 12:31

NORILJSK

Grad u Sibiru najzagađeniji na svijetu

Noriljsk, najsjeverniji grad na svijetu, stručnjaci su proglasili možda globalno najzagađenijim naseljenim mjestom na planeti. Grad sa nešto manje od 200 hiljada stanovnika postao je veoma zagađen brzo nakon osnivanja Sovjetskog Saveza, jer je, kao oblast bogata plemenitim metalima, postao leglo rudarstva na štetu životne sredine.

Istraživačka serija o gradu koju je uradio “Inside Climate News” u saradnji sa “NBC News” i “Undark Magazine” pokazala je da većinu zagađenja koje pogađa Noriljsk proizvodi kompanija “Norilsk Nickel”, vodeći svjetski proizvođač paladijuma i nikla visokog kvaliteta. Kompanija takođe proizvodi platinu, kobalt i bakar.

Upravo je ova kompanija u istraživanju okrivljena za zagađenje koje utiče na grad, jer više od osam decenija rudari i obrađuje pomenute metale.

Ekstremno zagađenje grada dovelo je do pokretanja svjetskog pokreta koji poziva na kriminalizaciju teških zločina prema prirodi. Predloženo je da se ekocid ugradi u zakon, a oni koji ga ubuduće počine suočili bi se sa krivičnim prijavama pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Ipak, čak i ako se takvo priznanje usvoji, vodeći svetski zagađivači, kao što su SAD i Rusija, neće biti pogođeni jer se odluke ovog suda na njih ne odnose.

Međunarodni krivični sud u Hagu je prva svjetska stalna sudska institucija, koja ima jurisdikciju da procesuira pojedince prema međunarodnom zakonu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Osnovan je 2002. kao jedna međuvladina organizacija, nadgleda ga skupština od 123 zemlje koje su ratifikovale Rimski statut, a još 31 zemlja, među kojima Rusija i SAD, pomenuti Statut nisu ratifikovale.

Portparol sibirske kompanije rekao je novinarima da će pokrenuti projekte rehabilitacije od iduće godine, uz obećanje da će se rehabilitacija primenjivati u svim operacijama “Nornikla”, sa jasnim fokusom na generisanje mjerljivih i ostvarivih rezultata, kako bi se značajno poboljšao ekološki učinak kompanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније