Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Анка Перовић Радовић, Радио Црне Горе

18. 01. 2023. 12:51 >> 12:47

BORBA ZA EKOLOŠKU DRŽAVU

Tri decenije postojanja Društva mladih ekologa Nikšić

Društvo mladih ekologa Nikšić obilježava tri decenije postojanja tokom kojih je realizovalo više od 100 projekata i hiljadu akcija i tako doprinijelo unapređenju i zaštiti životne sredine, a edukacijom građana ukazali na važnost oblasti koju obuhvata jedno od najzahtjevnijih poglavlja na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Grupa nikšićkih studenata i srednjoškolaca nošena idejom da doprinese kako bi priroda koja je u našoj državi bila izdašna ostala očuvana za buduće generacije, osnovala je na današnji dan prije trideset godina Društvo mladih ekologa. Bilo je to nepune dvije godine nakon proglašenja Crne Gore ekološkom državom, i u vrijeme kada je civilni sektor bio u povoju.

Tri decenije od osnivanja svrstava nas među najstarije nevladine organizacije, ne samo u Crnoj Gori nego i region, ističe izvršni direktor DMEN-a Miodrag Karadžić.

"Godine su prolazile, dolazili su novi članovi, entuzijazam starih nije se mijenjao, a isti su ostali i temeljni ciljevi. To su zaštita očuvanja biodiverziteta Crne Gore, njenih prirodnih resursa i usluga, sprječavanje njihove devastacije i zagovaranje održivog upravljanja", naglašava Karadžić.

Tokom tri decenije 641 član bio je dio mladi ekolog, realizovano je oko 100 projekata i više od 1.000 akcija kojima su doprinijeli unaprjeđenju i zaštiti životne sredine, podsjeća Karadžić.

"Da ne ispadnem neskroman, ali nije baš jednostavno nabrojati sve aktivnosti i projekte koje smo realizovali tokom našeg dugog trajanja. Ono što je bitno napomenuti jeste kontinuitet u radu i aktivnostima i sada predstavljamo stabilnu organizaciju koja ide uzlaznom putanjom, koja je aktivna u ekološkom životu Crne Gore i, kao na osnivanju, zastupamo ideju Crna Gora - ekološka država", zaključuje Karadžić.

On je najviše ponosan na Eko park Blace koji je nikao na zapuštenom i zaboravljenom prostoru Studenačkih glavica i predstavlja najljepši spoj prirode i entuzijazma mladih ekologa. A volja da aktivnostima doprinesu čistijoj i zdravijoj Crnoj Gori u Društvu ne manjka, jer dobro znaju da je zaštita životne sredine, jedno od najzahtjevnijih poglavlja na putu naše države, ka Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније