Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ A.B. ]

15. 07. 2023. 17:47 >> 17:48

ODBILI ELABORAT

EPA čuva rijeku Lještanicu: Nedostatak vode imaće posljedice

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) nije dala saglasnost na inovirani Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu mHE Lještanica na istoimenoj rijeci.

U obavještenju o rezultatima ispitnog postupka navodi se da inovirani Elaborat "nije zadovoljio kriterijume shodno važećim propisima i standardima za ovu vrstu objekata i ne sadrži definisane odgovarajuće mjere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje mogućih štetnih uticaja na životnu sredinu”.

"Na osnovu postojećih hidroloških analiza i podataka o hidrogeološkim karakteristikama datim u Elaboratu nije moguće sagledati širu sliku mogućeg uticaja na životnu sredinu projekta mHE, a što je jedan od najznačajnijih faktora za obezbjeđenje kvalitetnog upravljanja vodnim resursima i poštovanje načela i standarda u oblasti voda”, navodi EPA u obavještenju.

Na rijeci Lještanici, odnosno vodopadu Skakala u Bijelom Polju prisutan je tip staništa sa formacijama sedre, koji je prioritetan za zaštitu shodno EU Direktivi.

Ovaj tip staništa izuzetno je rijedak u Crnoj Gori, i ovo područje predstavlja jednu od tri najreprezentativnije lokacije ovog tipa staništa u Crnoj Gori.

"Za formiranje i održavanje ovog tipa staništa, potrebno je permanentno (stalno) prisustvo vode da bi odgovarajuće mahovine (sedrotvorke) mogle da talože materijal, što rezultira formiranjem sedre (sige). U odnosu na navedene činjenice nije moguće dati konkretne mjere zaštite u odnosu na ovaj tip staništa, jer će nedostatak vode imati trajne negativne posljedice po njegov opstanak, odnosno njegovo održavanje i dalje formiranje”, piše u obavještenju koje je EPA dostavila investitoru “Hidro Lještanica”.

Investitor ima pravo da se izjasni na rezultate ispitnog postupka u roku od četiri dana od dana prijema obavještenja, ako ono izostane, Agencija će donijeti rješenje bez izjašnjenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније