Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

K. J. [ Mina ]

10. 11. 2023. 08:10 >> 08:19
2

EKOLOGIJA

Za poglavlje 27 najgori izvještaj od kako EK prati Crnu Goru

Izvještaj za Poglavlje 27 najgori je od kada Evropska komisija (EK) priprema godišnje izvještaje za Crnu Goru, ocijenila je direktorka Centra za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja Gorica Ivana Vojinović.

Ona smatra da je izvještaj realan i objektivan i da je napisan oštrijim tonom u odnosu na ranije, što ukazuje na nezadovoljstvo koje Brisel ima kada je riječ o odnosu Crne Gore prema poglavlju koje se tiče životne sredine i klimatskih promjena.

Vojinović je kazala i da ovim izvještajme nije iznenađena jer je pratila aktivnosti nadležnih organa.

"Za mene su ove ocjene EK očekivane, jer se prethodne dvije vlade nijesu ozbiljno bavile ovim poglavljem niti radile na ispunjavanju završnih mjerila, te je ono i ostalo zarobljeno na nivou rezultata dostignutih u 2020. godini", rekla je Vojinović.

On je dodala da Crna Gora treću godinu bilježi stagnaciju u najskupljem i najkompleksnijem poglavlju.

Vojinović je istakla da je nakon tri godine implementacije strateškog Akcionog plana za ispunjenje završnih mjerila, stepen realizacije svega 38 odsto, što EK posebno i sa pravom problematizuje.

"Ne samo da je problem nedopustivo nizak stepen realizacije, već i to što se među nerealizovanim obavezama nalaze najteže i najskuplje aktivnosti kao što su izgradnja i rekonstrukcija ekološke infrastrukture, sanacija zagađenja, dostizanje ciljeva reciklaže otpada, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i slično", rekla je Vojinović.

Prema njenim riječima, postavlja se pitanje na koji način pregovaračka struktura Crne Gore namjerava da 2025. godine zatvori to poglavlje.

"Ovo što smo imali priliku da pročitamo nije izvještaj za državu koja ide ka zatvaranju Poglavlja 27. Naprotiv", kazala je Vojinović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније