Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me [ Mina biznis ]

10. 08. 2015. 14:05 >> 09:12
6

ZA KAP

Pejović: Uniprom uplatio preostalih 14 miliona

Nikšićki Uniprom uplatio je treću, posljednju, ratu kupoprodajne cijene za Kombinat aluminijuma (KAP) od 13,98 miliona eura, čime zvanično postaje vlasnik podgoričke fabrike. Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, kazao je da je kupoprodajnu cijenu platio iz sopstvenih sredstava kompanije, a ne od novca koji su zaradili u KAP-u.

 

“Pare smo uplatili u petak i za to postoji dokaz”, kazao je Pejović na konferenciji za novinare, pokazujući uplatnicu.

„Sad još treba da se obave popisi imovine što traje dva, tri mjeseca, jer je to složen posao preuzimanja“, naveo je Pejović.

On je rekao da je njegov pravni tim pregledao situaciju koja se tiče glavnog sudskog postupka u vezi sa KAP-om, odnosno tužbom Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) u Nikoziji, od kojeg je dobio pravni savjet da bez problema može da isplati kupoprodajnu cijenu. 

„Trebalo je vremena za to. Znate da KAP nije trafika, već složena firma koja je 2005. privatizovana do 2012, a vlasnik koji je privatizovao pokrenuo je sudski spor“, podsjetio je Pejović.

Upravljanje KAP-om Uniprom je preuzeo 10. jula prošle godine, kada je kupoprodajnim ugovorom bilo predviđeno da se 28 miliona za kupovinu fabrike isplate najkasnije u roku od 60 dana. Po isteku roka, Pejović je uplatio svega četiri miliona, dok je sa stečajnom upravom potpisao aneks ugovora kojim je rok za uplatu preostalih 24 miliona produžen za šest mjeseci.

Novo prolongiranje roka za uplatu pune kupoprodajne cijene obezbijeđeno je drugim aneksom ugovora, koji je potpisan 10. marta nakon što je Uniprom uplatio još deset miliona eura. Aneksom je bilo predviđeno da Uniprom uplati preostali iznos u roku od šest mjeseci, a da stečajna uprava omogući upis imovine KAP-a na ime nikšićke kompanije.

Pejović je rekao da je poslovni rezultat koji je kompanija ostvarila u prošloj godini poslovna tajna, a na pitanje da li je pozitivan ili negativan, on je odgovorio da nikad u životu ne radi sa negativnim rezultatom.

„Dok su Rusi upravljali KAP-om od 2005. do 2012. napravili su oko 400 miliona eura gubitka, a sada se piše da sam ja napravio neto profit čistih 20 miliona eura. Ne znam kako je najveća svjetska kompanija koja se bavi proizvodnjom aluminijuma došla do gubitka od 400 miliona eura, a ja za četiri mjeseca 20 miliona profita“, rekao je Pejović i dodao da nije mađioničar i nije čarobnim štapićem ostvario toliki profit.

Prema njegovim riječima, od 2005. do 2012. godine u KAP se ništa nije ulagalo i sa njihovim dolaskom, da nijesu ušli u remont Elektrolize B, došlo bi do njenog i gašenja Kombinata.

„Pristupili smo remontu Elektrolize B, do sada izremontovali 40 ćelija, popeli smo proizvodnju sa 3,2 hiljade tona na četiri hiljade tona i napravili dinamiku budućeg razvoja KAP-a“, naveo je Pejović.

On je rekao da u Unipromu žele da za godinu, dvije, KAP bude uspješna firma koja će biti prepoznatljiva u Evropi, ne sa paletom proizvoda koje sada radi, već sa proizvodnim pogonima koji će biti usmjereni na buduću preradu.

„To je proizvodnja legura, aluminijumskih limova i trupaca. Sa tom proizvodnjom očekujemo i strateške investitore koji bi htjeli da ostvare saradnju sa nama“, naveo je Pejović.

On je, odgovarajući na pitanje kakav je odnos prema radnicima, pošto se žale da ne mogu otići na godišnji odmor jer je firma u stečaju, kazao da je to pitanje za stečajnog sudiju i upravnika. 

„Kad ja preuzmem KAP radnici prelaze u radni odnos u Unipromom. Što se tiče svih pitanja po propisima Crne Gore nijedan radnik neće biti uskraćen“, dodao je Pejović.

On je kazao da u KAP-u trenutno radi 550 radnika, a da je neto prosjek primanja 750 eura.

„Ostaje isti broj radnika, a sa razvojem proizvodnih pogona za godinu, dvije doći će do novog broja radnika“, rekao je Pejović.

Trenutno sa KAP-om u Crnoj Gori, kako je precizirao, radi 110 firmi. 

„Od mog dolaska, sav transport smo preorjentisali preko Luke Bar, a dok je bio Glencore išlo se preko Luke Ploče. Takođe transport ide i preko željeznica, maksimalno smo uključili firme iz Crne Gore u rad“, naveo je Pejović.

 

Tatjana Debeljević, TVCG

On tvrdi da KAP plaća najveću cijenu električne energije u svijetu i naveo primjere aluminijumskog kombinata u Misuriju, "Noranda's New Madrid" koji plaća cijenu od 36 dolara po megavat satu (MWh) i kombinata Masena u Njujorku koji plaća 25,5 dolara po MWh.

„Uniprom, od kad je preuzeo upravljanje KAP-om, do 1. avgusta je platio 37 miliona eura za električnu energiju Montenegro Bonusu, a on Elektroprivredi (EPCG)“, saopštio je Pejović.

On je rekao da su predložili EPCG da dobiju deset odsto popusta kao što daju redovnim platišama i građanima, ili da se cijene formiraju prema cijeni aluminijuma na londonskoj berzi.

„Sada ćemo poslije godišnjih odmora imati ozbiljne pregovore sa njima, moramo naći rješenje kako da nastavimo dalje, jer da generišemo gubitke, a da EPCG gleda samo svoj interes, ne smijemo da dozvolimo“, rekao je Pejović.

On je podsjetio da prenos koji oni plaćaju sada iznosi 3,5 eura za električnu energiju, a da ne radi Elektroliza to bi se moralo prenijeti na građane, što je na godišnjem nivou 3,5 miliona eura.

„Ako Elektroliza ne radi, moraju ga platiti građani i doći će do poskupljenja električne energije“, ocijenio je Pejović. 

Što se tiče Uniproma, kako je kazao, nijednog momenta neće svojom krivicom dovesti do gašenja Elektrolize.

Pejović je, na pitanje da li je razmišljao da sarađuje sa nekim drugim snabdjevačem električne energije, odgovorio da ne vidi razlog zašto bi kad u matičnoj državi postoji EPCG.

„Poslovna politika Uniproma nije da pravi 37 miliona devizni odliv iz Crne Gore, nego da nam devize ostanu u Crnoj Gori, a proizvodi iz KAP-a da idu na strano tržište“, kazao je Pejović.

Odgovarajući na pitanje da li je i dalje zainteresovan za Rudnike boksita, Pejović je rekao da je kompanija sa kojom sarađuje već deset godina učestovala na tenderu za koncesije, o čemu treba da se odluči ovih dana i kada dođe vrijeme za to obavijestiće i javnost.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније