Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 10. 2015. 19:16 >> 19:04
1

RAZVOJ PČELARSTVA

Zaštiti domaći med geografskom oznakom

Pčelarstvo se u Crnoj Gori posljednjih godina ubrzano razvijalo, tako da su stvorene pretpostavke da se može ići na sljedeći nivo unaprjeđenja tog sektora, kao što je zaštita meda geografskom oznakom, ocijenio je sekretar slovenčakog Saveza pčelarskih organizacija, Anton Tomec.

On će, kao ekspert na TAIEX(EU) misiji, narednih pet dana boraviti u našoj zemlji i zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore raditi na pripremi terena za zaštitu crnogorskog meda. Cilj te ekspertske misije, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, je edukacija crnogorskih pčelara o prednostima zaštite meda, motivacija da se uđe u proces sertifikacije, kao i tehnička pomoć za pripremu potrebne dokumentacije i ispunjavanja procedura.

Na radionici koja je danas održana u Kući meda u Danilovgradu, Tomec je predstavio iskustvo Slovenije u zaštiti meda, ističući da je to put kojim bi trebalo da idu i crnogorski pčelari, kako bi kvalitetan med koji se proizvodi u Crnoj Gori dobio veću vrijednost i prepoznatljivost.

“Na osnovu slovenačkog iskustva mogu reći da i crnogorski pčelari treba da idu u pravcu zaštite kvaliteta i porijekla i da tako odskoče od proizvoda koji se na tržištu pojavljuju s drugih područja. Mislim da isticanjem kvaliteta kroz sistem označavanja geografskom oznakom, pčelarstvo u Crnoj Gori, koje je sličnog obima i kapaciteta kao i slovenačko, može da se izbori na globalnom tržištu”, kazao je Tomec.

On je istakao da bi zaštita meda mogla da bude zamajac zaštite i drugih proizvoda u Crnoj Gori, s obzirom na to da su pčelari dobro organizovani i imaju kapacitet da sprovedu taj zahtjevan proces, možda lakše nego drugi poljoprivredni proizvođači.  

Savjetnica za politiku kvaliteta, Merisa Čekić, kaže da je cilj ekpertske misije na temu zaštite meda u Crnoj Gori geografskom oznakom da se predstavnici Saveza pčelarskih organizacija informišu o procedurama za zaštitu u skladu sa šemama kvaliteta. U saradnji s Ministarstvom, i uz pomoć eksperta iz Slovenije radiće se na pripremi specifikacije neophodne za zaštitu meda, najvjerovatnije geografskom oznakom.  

U crnogorskom pčelarskom savezu ekspertsku misiju i edukaciju o prednostima zaštite meda i proceduri sertifikacije ocjenjuju vrlo korisnom, jer su crnogorski pčelari zainteresovani da unapređuju ovu djelatnost.

Sekretar Saveza Vladimir Radulović ističe da im je već nakon prvog radnog dana jasnije kakav posao predstoji na uspostavljanju oznake.

“Za dobijanje geografske zaštite bitno je, između ostalog, definisati nekoliko parametara kada je kvalitet meda u pitanju, kao što su nivo polena, vode i još nekih materija u medu, zašta je potrebno uraditi ozbiljne analize i atlas medonosnog bilja u Crnoj Gori”, rekao je Radulović.

On vjeruje da će u narednom periodu edukacija pčelara donijeti rezultat i da će crnogorski med biti dio ponude na domaćem, ali i inostranim tržištima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније